Notranja opornica iz titana prepreči amputacijo udov

Opornica iz titana ljudem z večkratnimi zlomi kosti prihrani amputacijo okončin in trajno invalidnost. Poškodovanci znova shodijo v treh mesecih.

Če pride do zloma kosti, drobci potrebujejo oskrbo s krvjo – za kar poskrbijo mehka tkiva v bližini. Toda pri hudih poškodbah so uničena do te mere, da je stik z delci kosti onemogočen – kar vodi v trajno odmrtje tkiva. Foto: Bigstock

Večkratni zlom kosti je huda poškodba, pri kateri je bila do sedaj pogosto edina rešitev amputacija. Zdaj je za zdravljenje na voljo nova oblika zdravljenja. Notranji implantat nadomesti zdrobljeno kost in spodbudi celice, da tvorijo novo kostno tkivo.

Zunanja fiksacija poveča tveganje za okužbo

Večkratne zlome kosti običajno zdravijo z zunanjo fiksacijo, ki traja nekaj mesecev. Gre za okvir, ki ga z zatiči ki skozi kožo namestijo na kost in ki jo počasi “vleče” narazen ter tako ustvari prostor za rast nove kosti. Metoda je dolgotrajna in pomeni veliko tveganje za okužbo. Vstopna mesta na koži je potrebno redno čistiti, celotno zdravljenje pa lahko traja dlje kot dve leti. Za mnoge bolnike, predvsem starejše in tiste z oslabljenim imunskim sistemom, ni primerno. Zdravniki se v takih primerih pogosto raje odločijo za amputacijo noge – kar vodi v trajno invalidnost. Nova metoda, ki so jo ponekod že uspešno vpeljali v klinično prakso, obeta, da amputacije ne bodo več potrebne.

Novo metodo uspešno uporabili pri več kot 30 bolnikih.

Gre za to, da poškodovano kost zamenjajo s titanovo “kletko”, ki deluje kot oder za novo kost, ki se zgradi okrog njega. Kost je živo tkivo, ki ga telo nenehno razgrajuje, absorbira in nadomešča. Če pride do zloma kosti, drobci potrebujejo oskrbo s krvjo – za kar poskrbijo mehka tkiva v bližini. Toda pri hudih poškodbah so uničena do te mere, da je stik z delci kosti onemogočen – kar vodi v trajno odmrtje tkiva. “Ne glede na to, kaj počnete, se ta del preprosto ne zaceli,” pravi Nima Heidari, ortoped iz bolnišnice Royal London Hospital, kjer so novo metodo uspešno uporabili že pri več kot 30 bolnikih.

V “kletko” namestijo del kosti iz drugega dela telesa

“Bolnik najprej opravi CT preiskavo, kar nam omogoči 3d sliko kosti. Kirurg nato presodi, kolikšen del je treba odstraniti, računalnik pa ustvari ogrodje, ki bo nadomestilo poškodovani del,” v objavi v Orthopaedic Proceedings pojasnjuje Heidari. Sledi tiskanje treh “kletk”, ki se med seboj minimalno razlikujejo. Zdravniška ekipa izbere optimalno in jo namesti na mesto poškodbe. Nekaj ​​mesecev kasneje opravijo prvo operacijo – odstranitve poškodovane kosti. Začasni distančnik iz stekla, v enaki obliki kot je kletka, namestijo v posebno režo – z namenom, da zadrži obliko. Štiri do šest tednov kasneje izvedejo drugo operacijo: odstranijo distančnik in v kletko vstavijo del bolnikove lastne kosti – odvzamejo mu jo iz drugega dela telesa. Vsebuje zdrave kostne celice, ki spodbudijo rast tkiva v kletki in okoli nje. Po treh mesecih je poškodovana noga dovolj močna, da bolnik stopi nanjo in kmalu zatem shodi brez pomoči.

Zgodba bolnika

Eden od prvih, ki so pristali na poskusno zdravljenje, je bil 56-letni Keith Lindridge iz Brentwooda (Essex). Padel je s strehe, iz višine 10 metrov, in si zlomil oba gležnja. Levi se je uspešno zacelil, pri desnem – zdrobljenem v 16 koščkov, pa se je zapletlo. Pretila mu je amputacija. Pri odločitvi, da bo preizkusil novo metodo (maja 2019), ni okleval. Pet mesecev kasneje je bil znova na nogah. “Gleženj je malo slabše gibljiv in občasno še čutim bolečine, vendar normalno hodim v službo in počnem stvari, ki sem jih pred poškodbo. Zelo sem vesel, da so mi ponudili to možnost,” je povedal Lindridge.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj