UV sevanje v solarijih: ne več verjetno, ampak nedvomno karcinogeno

Avtor: R. M. Z.

Po najnovejših podatkih ni več dvoma, da izpostavljenost UV sevanju pri uporabi solarnih postelj povzroča nastanek kožnega melanoma in raka ploščatih celic, zlasti pri izpostavljenosti v mladih letih, kažejo ugotovitve Znanstvenega odbora za zdravstvena, okoljska in nastajajoča tveganja pri Evropski komisiji. 

Podatki kažejo tudi na povezavo teh žarkov z nastankom raka bazalnih celic in očesnega melanoma. 

»Ni torej varnih omejitev za izpostavljenost ultravijoličnemu sevanju solarnih postelj. Ultravijolično sevanje, tudi sevanje solarnih postelj, je nedvomno karcinogeno, saj povzroča nastanek rakavih celic in pospešuje njihovo rast. To pomeni, da ni mogoče reči, da so solarne postelje varne, če jih uporabljamo zmerno in po obstoječih varnostnih predpisih,« zapiše Theo Vermeire, predsedujoči Znanstvenemu odboru za zdravstvena, okoljska in nastajajoča tveganja.

Nekateri uporabniki uporabljajo solarije, ker da spodbujajo tvorbo vitamina D, vendar pa, kot piše odbor, to ni potrebno, saj je tveganje večje od koristi. Svetujejo, da se pomanjkanje vitamina D v organizmu odpravi z uravnoteženo prehrano in rednim kratkotrajnim izpostavljanjem zunanji dnevni svetlobi. Ča to ne zadošča, pa so na voljo prehranska dopolnila.

Znanstveni odbori Evropske komisije, tudi Znanstveni odbor za zdravstvena, okoljska in nastajajoča tveganja, se ukvarjajo z ocenjevanjem tveganj.

Njihova naloga je, da pregledajo vso novejšo in relevantno literaturo o posamezni temi in pripravijo sklepne ugotovitve na podlagi znanstvene vrednosti študij, ki jih naredijo priznani znanstveniki.  

Sprememba v zadnjih desetih letih

Novo mnenje se razlikuje od mnenja o bioloških učinkih ultravijoličnega sevanja pri uporabi solarnih postelj, ki ga je leta 2006 pripravil Znanstveni odbor za potrošniške izdelke  Tedaj so zapisali, da uporaba naprav z ultravijoličnim sevanjem za kozmetično porjavitev verjetno povečuje tveganje za nastanek malignega kožnega melanoma in morda tudi očesnega melanoma.

Zdaj pa se beseda » verjetno«  ne uporablja več: uporaba naprav z ultravijoličnim sevanjem za kozmetično porjavenje kože res povečuje tveganje za raka – tudi enkratna uporaba solarne postelje – in zlasti uporaba pred 30. letom starosti, sporoča odbor. 

»To mnenje je ocena tveganja. Posamezniki bodo morali zdaj solarne postelje uporabljati na svojo odgovornost, upravljavci tveganja pa se bodo morali odločiti, ali so potrebni novi predpisi in omejitve,« sklenejo pisci.

Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj