Odkrili, kaj povzroča kronično vnetje pri multipli sklerozi

Multipla skleroza je napredujoča avtoimunska bolezen. Imunski sistem, ki telo ščiti pred vdori mikrobov iz okolja, se obrne proti lastnim celicam in jih napade. Dolgo je veljalo, da je vzrok za to virusna okužba.

Multipla skleroza vodi do nepopravljivih poškodb možganov in hrbtenjače. Foto: Bigstock

Francoski znanstveniki so odkrili mehanizem, zaradi katere pride do kroničnega vnetja pri multipli sklerozi. Kaže, da ključno vlogo igrajo sekvence virusov iz daljne preteklosti. Njihova reaktivacija povzroči obrambni odziv, ki sproži bolezen.

Multipla skleroza je neozdravljiva vnetna avtoimunska bolezen, ki vodi do nepopravljivih poškodb možganov in hrbtenjače. Zadnje ugotovitve raziskovalcev Inštituta Pasteur kažejo, da je multipla skleroza povezana tudi z reaktivacijo starih virusov, ki so bili vneseni v našo DNK med evolucijo.

»Virusne sekvence starih virusov so se med evolucijo nevtralizirale in pri sodobnemu človeku niso več vir okužbe. Vsebujejo pa ključne informacije o obnašanju virusov. Celice imunskega sistema jih po potrebi lahko »uporabijo«, da bi čim hitreje odkrile okužbe in med vdorom mikrobov aktivirale obrambni sistem, so ugotovili raziskovalci,« pojasnjuje Christian Muchardt, vodje enote za epigenetsko regulacijo na Inštitutu Pasteur.

Gre za virusne sekvence, ki se uporabljajo predvsem za nadzor obrambnih genov v izvornih celicah. V odraslih celicah mirujejo. Raziskovalci so pregledali vzorce pri bolnikih z multiplo sklerozo in ugotovili, da se pri njih ponovno aktivirajo ter povzročijo nenormalno izražanje več protivnetnih genov. Tovrstna nepričakovana re-aktivacija ima za posledico hudo kronično vnetje.

“Odkritje tega mehanizma, povezanega z epigenetskimi fenomeni, lahko nekega dne utrdi pot nadzoru multiple skleroze s pomočjo majhnih moleku, ki zavirajo encime za modifikacijo kromatina,« povzema Christian Muchardt.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj