Zakaj avtoimunske bolezni pogosteje prizadenejo ženske?

Ženske za avtoimunskimi boleznimi zbolevajo pogosteje kot moški, stroka pa se že dolgo časa trudi ugotoviti, zakaj je temu tako. Zdi se, da ključno vlogo igra gen, ki pri ženskah poskrbi, da njihov imunski sistem deluje bolje.

Ženske za avtoimunskimi boleznimi zbolevajo pogosteje kot moški. Foto: Bigstock

Zadnje odkritje, pod katerega so se podpisali ameriški znanstveniki in ga objavili v strokovni reviji Journal of Clinical Investigation, kaže, da pomembno vlogo pri tem igra gen VGLL3.

Eno od pomembnih medicinskih izzivov zadnji let, ki vpliva na življenje milijonov ljudi, je pojasniti, zakaj se imunski sistem žensk tako pogosto obrne proti lastnemu telesu. Slednje za nekaterimi avtoimunskimi boleznimi, na primer lupusom, zbolevajo kar devetkrat pogosteje kot moški!

Raziskovalci Univerze Michigan so raziskali povezavo med odzivom imunskega sistema in genom VGLL3. Njihove prejšnje študije so namreč pokazale, da je pri ženskah že v osnovi bolj izražen, vzrok za to pa ni poznan. Ena od hipotez govori, da so ženske tekom evolucije razvile močnejši imunski sistem za boj proti okužbam – vendar na račun povečanega tveganja za avtoimunske bolezni. Znanstveniki tudi ne vedo, kateri mehanizmi sprožijo prekomerno aktivacijo VGLL3. Izkušnje pri moških bolnikih z lupusom pa kažejo, da se pri njih aktivira po enaki poti, kot pri ženskah.

Raziskava, ki so na Univerzi Michigan opravili na miših, je pokazala, da presežek VGLL3, ki sicer kodira beljakovine in se nahaja v koži, sproži avtoimunsko reakcijo.Slednja ne prizadene samo kože, pač pa tudi druge organe, še posebej ledvice.

»Kaže, da VGLL3 uravnava gene imunskega odziva. Prekomerna ekspresija VGLL3 v koži transgenih miši je bila že sama po sebi dovolj, da se je mehanizem sprožil in povzročil stanje, podobno sistemskemu eritematoznemu lupusu. Vključno s kožnim izpuščajem in poškodbo ledvic,« je povedal prof. dr. Johann Gudjonsson, ki je vodil raziskovalno skupino.

Raziskovalci so tudi ugotovili, da je presežek VGLL3 pri miših spremenil izražanje številnih genov, kar je povzročilo pravo imunsko razdejanje. Njihova koža je postala luskasta in suha in začele so na veliko proizvajati protitelesa proti številnim lastnim tkivom.

Iskanje ključnih dejavnikov, ki so vpleteni v aktivacijo gena VGLL3, odpira nove terapevtske možnosti ter nakazuje smer razvoja novih in potencialno varnejših zdravil. Koristila bodo bolnikom obeh spolov. Zdravila, ki se danes uporabljajo za zdravljenje lupusa, na primer steroidi, imajo namreč številne stranske učinke, med katerimi je tudi povečano zbolevanje za rakom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj