Sanje za življenje enako pomembne kot dihanje in hrana

Sanje so most med našo zavestjo in podzavestjo, šele v zadnjem času pa znanost odkriva, kako pomembno vplivajo na naše vsakdanje življenje. Ugotovitve so presenetljive: sanje so za dobro funkcioniranje vitalnega pomena.

Zadnje ugotovitve kažejo, da so za naše zdravje prav tako kot dober spanec pomembne tudi sanje. Foto: Bigstock

Izkoriščanje sanj (oziroma podzavesti, ki se izraža skoznje) v naš lasten prid je veščina, ki se je s pomočjo uradne znanosti lahko priučimo. Začne se s tem, da razvijemo tehnike, s katerimi se sanj začnemo redno spominjati.

Cikli spanje se izmenjujejo

Ljudje spimo v ciklih, v katerih se na približno 90 izmenjujeta NREM (faza,v kateri se oči ne premikajo) in REM (faza, za katero je značilno hitro premikanje očesnih zrkel). Najbolj intenzivno sanjamo v fazi REM. Najprej nastopi NREM, potem nastopi REM. Če želimo, da se zjutraj zbudimo spočiti, je najbolje, da bujenje nastopi ob koncu 90 minutne REM faze. Če na primer običajno zaspimo ob enajstih zvečer, si budilko nastavimo na pol sedmo ali osmo zjutraj.

Motnje spanja ima vsak tretji odrasel

Vsem se nam kdaj zgodi, da ne moremo (za)spati. Bolj, kot tečejo minute, večja je nervoza in zaskrbljenost. Kako bomo neprespani kos obveznostim čez dan? Kaj, če se nam enako ponovi tudi naslednjo noč? Motnje spanje ima kar tretjina odraslih, stroški, povezani z njihovim zdravljenjem, pa gredo v milijone.

Kakovosten nočni počitek zmanjšuje izboljša pozornost in koncentracijo čez dan, zmanjšuje aksioznost in celo zmanjšuje tveganje za bolezni srca in nekatere vrsta raka. Zadnje ugotovitve pa kažejo, da so za naše zdravje prav tako kot dober spanec pomembne tudi sanje. Še več: zavestno se jih lahko naučimo izkoriščati v svoj prid.

Sanje pomembne za dobro zdravje

Sanje so zelo pomembne tudi za naše fizično zdravje. Živali, ki jim odvzamejo REM fazo spaja, razvijejo podobne simptome kot živali, ki jim sploh ne dovolijo spati. Pri podganah, na primer, se življenjska doba skrajša za polovico.

Sanje nam pomagajo pri učenju novih veščin, z njihovo pomočjo pa lahko poiščemo rešitve za probleme, s katerimi se srečujemo. Pomirjajo nas in nam pomagajo, da se sprijaznimo z nekaterimi situacijami. Splošni rek, da je »stvari dobro prespati (in odsanjati)« dobiva vse večjo potrditev tudi v uradni znanosti. Poglejmo nekaj novejših raziskav na to temo.

Študentje, ki so sanjali,nalogo rešili prej

Skupini 500 študentov so razdelili miselno nalogo (sestaviti so morali pravilno zaporedje črk) in jim naročili, da si jo lahko ogledajo, preden gredo v posteljo, nato pa se 15 minut trudijo, kako bi jo rešili. Zjutraj so jih prosili, naj opišejo, kaj so ponoči sanjali, in rešijo nalogo. Pravilna rešitev se je glasila: O, T, T, F, F. Izkazalo se je, da je 87 študentov ponoči sanjalo situacije, v katerih se je pojavljalo prav to zaporedje. Nalogo so zjutraj rešili prej kot ostali.

Sanje kot orodje za reševanje problemov

Profesorica Deirdre Barrett iz Univerze Harvard si je zamislila še bolj personalizirano študijo. Študente je prosila, naj si izberejo problem, ki jih teži, potem pa sedem dni o njem intenzivno razmišljajo petnajst minut pred spanjem, ko so že v postelji. Zjutraj so povedali, kaj so sanjali. Po enem tednu so zapise analizirali ter ugotovili, da jih polovica o problemu sanjala vsaj enkrat, četrtini pa so sanje prinesle tudi rešitev le-tega.

Za sanje porabimo več kot pet let

Znanstveniki vse bolj spoznavajo, kako kompleksen inštrument so sanje, za katere porabimo več kot pet let življenja. Črpajo iz daljnih spominov, upoštevajo najnovejše izkušnje ter dovolijo, da na plan pridejo stvari, globoko zakopane v podzavesti. Ko sanjamo, so dovoljujemo razmišljanje o idejah, ki bi v zavestnem stanju zaradi družbenih norm najverjetneje zavrgli. Če se s sanjami naučimo zavestno delati, lahko svojo zavest povežemo s podzavestjo, ta pa kot vemo, predstavlja bistveni del naše psihe in duševnega življenja. Več kot pet let našega življenja porabimo za sanje.

Žalovanje in sanje

Sanje pomagajo tudi pri težkih življenjskih situacijah, na primer pri izgubi bližnjega ali soočanjeu z lastno minljivostjo. Žalovanje je kompleksni proces , ki poteka zelo individualno ter hektično. Sanje, povezane z njim, so precej pogost fenomen, običajno pa se pojavljajo v obliki, ko kdo od pokojnih prednikov obišče žalujočega in ga ne nek način potolaži. Študija, ki so jo leta 2014 izvedli na 300 sorodnikih ljudi, ki so umrli v hospicu, je pokazala, da se jih je 58 odstotkov spomnilo vsaj enih sanj o pokojniku. Čeprav sanje niso bile vedno prijetne, so žalujočim običajno pomagale sprejeti izgubo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj