Bolezenske spremembe v barvi nohtov

Od skoraj neopaznega rumenenja do nenavadnih odtenkov modre ali zelene, spremembe v barvi nohtov niso zgolj kozmetična težava, temveč lahko služijo kot pomembni klinični znaki resnih zdravstvenih težav.

Bolezenske spremembe v barvi nohtov
Pravočasno odkrivanje sprememb v barvi nohtov (lahko je pokazatelj različnih bolezenskih stanj) je ključno, saj omogoča hitrejše in učinkovitejše zdravljenje. Foto: Bigstock

Jetrne bolezni, srčno-žilne težave in avtoimunske motnje so le nekatera od bolezenskih stanj, ki se lahko kažejo s spremembami v barvi nohtov. Pravočasno odkrivanje teh sprememb pa je ključno, saj omogoča hitrejše in učinkovitejše zdravljenje ter prispeva k bolj celostni in kakovostni oskrbi bolnikov.

Zelena obarvanost nohtov lahko nakazuje na bakterijsko okužbo

Zelena obarvanost nohtov (kloronihija) se lahko pojavi iz različnih razlogov. Prvi in najpogostejši vzrok je bakterijska okužba, ki jo povzroča mikroorganizem Pseudomonas aeruginosa. Poleg tega lahko tudi glivične okužbe, kot je tinea pedis (atletsko stopalo), privedejo do zelene obarvanosti nohtov, še posebej pri nohtih na nogah. Drugi vzrok je lahko dolgotrajna uporaba zelenih barv za nohte, ki vsebujejo intenzivne pigmente, ki se lahko začasno prenese na nohte. Zastrupitev z bakrom ali stik z bakrenimi predmeti je še en mogoč vzrok, navsezadnje pa tudi določene kemikalije in nekateri dejavniki v okolju, kot je stik z algami v bazenu, lahko povzročijo zeleno obarvanje nohtov.

Zeleni nohti
Slika 1: Okužba nohtov s Pseudomonas aeruginosa povzroča njihovo zeleno obarvanje.
Vir 1: https://mydr.com.au/symptoms/a-case-of-green-nail-syndrome/

Modrikasto obarvanim nohtov lahko primanjkuje kisika

Modra obarvanost nohtov, ki se pojavi kot modro-vijoličasta obrobna cianoza nohtov, je običajno izrazita sprememba, ki jo lahko opazimo v različnih situacijah, še posebej kadar je motena zadostna oskrba s kisikom. Med vzroki za modro obarvanost nohtov spadajo hipotermija, srčno popuščanje, bolezni perifernih žil in izpostavljenost mrazu, kar vse skupaj vodi v zmanjšan pretok krvi v udih in posledično modro obarvanost nohtov in prstnih konic. Poleg tega se azurno modra barva lunule (polmeseca na nohtu) lahko pojavlja pri nekaterih posebnih stanjih, kot so zdravljenje z antimalaričnim zdravilom, imenovanim kinakrin ter pri Wilsonovi bolezni (genetski motnji, ki vpliva na presnovo bakra v telesu) in tudi v primeru hude zastrupitve s srebrom.

Temno rjavi nohti so lahko odraz melanocitnega znamenja

Izraz melanonihija se nanaša na črnkasto-rjavkasto obarvanost nohtov. Ta se običajno pojavi pri posameznikih s temnejšim tenom kože, kar sicer velja za nebolezensko spremembo. Vendar pa se lahko melanonihija pojavi tudi pri nekaterih kožnih boleznih, kot je lichen planus, ki je kronična, vnetna bolezen kože in sluznic in lahko prizadene tudi nohte. Natančen vzrok bolezni sicer ni znan, vendar se domneva, da gre v prvi vrsti za avtoimunsko obolenje, kar pomeni, da imunski sistem napade lastna tkiva in organe v telesu. Bolezen se običajno kaže z izpuščaji na koži, ki so majhne, srbeče, ravne, vijoličaste ali rjave izbokline, ki lahko spominjajo na mahove. Črni nohti pa so lahko tudi znak nekaterih resnejših bolezni, kot npr. subungvalni melanom, ki je redka, a zelo agresivna oblika melanoma, ki se pojavi pod nohtom in se razvije iz melanocitov – celic, ki proizvajajo pigment melanin. Subungvalni melanom se začne kot temna lisa pod nohtom ali na obnohtni kožici. Sprva se lahko zdi kot običajna pigmentirana lisa, vendar se sčasoma lahko spremeni in razvije v bolj dvoumne znake, kot so sprememba barve, oblike ali velikosti, krvavitve, vnetje ali razjede pod nohtom. V takem primeru je nujna obravnava pri zdravniku specialistu dermatovenerologu.

Melanom
Slika 2: Temna rjavkasta lisa na sredini nohta običajno nakazuje na subungvalni melanom. Vir 2: https://www.nuhsplus.edu.sg/article/what-is-nail-melanoma-and-is-it-a-cause-for-concern

Poleg tega lahko črno obarvani nohti nastanejo kot neželeni učinek nekaterih zdravil, kot so psoraleni, fenitoini, sulfonamidi in antimalarična zdravila. V nekaterih primerih je vzrok za črno obarvanost nohtov lahko tufi pomanjkanje določenih hranil, motnje v delovanju ščitnice, kajenje ali hemokromatoza, kjer gre za genetsko bolezen, ki povzroča prekomerno kopičenje železa v telesu.

Belkasti nohti so najpogostejša bolezenska sprememba v barvi nohtov

Bela obarvanost nohtov, imenovana tudi levkonihija, je ena najpogostejših oblik obarvanosti nohtov in se pojavlja v različnih bolezenskih okoliščinah. Pomembno je zato prepoznati in razumeti osnovne vzroke za to stanje. Prava levkonihija je posledica bolezni nohtnega matriksa, kjer gre za bolezen strukture, odgovorne za rast nohta, medtem ko je navidezna levkonihija stanje, pri katerem se bela barva nohtov pojavi zaradi težav z nohtno posteljico pod nohtom. Pri psevdolevkonihiji pa je vzrok v boleznih, ki vplivajo na nohtno ploščo nohta, kot je na primer glivična okužba nohtov, znana tudi kot onihomikoza, ki lahko povzroča izrazito belo obarvanost nohtov.

Messove proge
Slika 3: Meesove proge se pogosto pojavijo kot posledica zastrupitve z arzenom. Vir 3: https://litfl.com/mees-lines/

Med belkaste spremembe na nohtih štejemo še Meesove proge, kjer gre za ozke bele črte, ki se najpogosteje pojavijo kot posledica zastrupitve z arzenom, vendar se lahko pojavijo tudi zaradi zastrupitve s svincem, ob prisotnosti Hodgkinove bolezni, nekaterih nalezljivih bolezni, ki jih povzročajo mikroorganizmi iz rodu Mycobacterium, ob ali po okužbi z virusom imenovanim herpes zoster ali zaradi ledvične odpovedi. Te črte potekajo prečno čez nohte, so lahko enojne ali večkratne in so vidne tudi po tem, ko s prsti nanje pritisnemo. Poznamo tudi tako imenovane Muehrckove proge, kjer gre za dvojne bele prečne črte, ki se pojavijo v primerih, ko raven albumina v serumu pade pod 2 g/dL in praviloma izginejo, ko se raven albumina normalizira. Te črte se lahko pojavijo pri ledvičnih stanjih, kot sta nefrotski sindrom ali glomerulonefritis, pa tudi pri boleznih jeter in podhranjenosti. Kemoterapija je lahko prav tako razlog za pojavnost teh črt. Za Lindsayeve ali polovičaste nohte je značilno, da je polovica nohta običajno rožnata, medtem ko pa je njegov distalni del rjavkast. To stanje je sicer najbolj specifično za kronično ledvično odpoved. Terryjevi nohti so povezani z zastojem srca, odpovedjo jeter in boleznimi perifernih žil, prav tako tudi s podhranjenostjo, hipertiroidizmom, sladkorno boleznijo pri odraslih, hemodializo in z aktivno okužbo pri bolnikih s HIV-om. Prepoznamo jih po tipičnem izgledu, ki spominja na »zamrznjeno okno«, kjer je večinski del nohta belkasto razbarvan, končni del nohta pa je rožnate ali rjave barve.

Rumena barva nohtov lahko kaže na jetrno okvaro

Sindrom rumenih nohtov se najpogosteje pojavlja pri odraslih, vendar se občasno lahko pojavi tudi pri otrocih. Zanj so značilni odebeljeni nohti in rumeno-zelenkasta obarvanost, pri čemer lunula, običajno sicer bel del nohta pri nohtnem matriksu, ni več vidna. Nohti so tudi prekomerno ukrivljeni tako v prečni kot tudi v vzdolžni smeri, kutikula nohta pa je lahko izgubljena.  Bolezni jeter, ki povzročijo zlatenico, lahko zaradi nalaganja bilirubina vodijo v rumeno obarvanost nohtov. Pri strastnih kadilcih se prsti obarvajo rumeno, včasih tudi nohti. Rumeno obarvanost nohtov lahko povzročijo tudi bronhiektazije, revmatoidni artritis, nefrotski sindrom, sinuzitis, tuberkuloza, Raynaudova bolezen in imunska oslabljenost.

Rumeni nohti
Slika 4: Sindrom rumenih nohtov je pogosto sočasno pridružen pri limfedemu spodnjih okončin in pri bolezni dihal. Vir 4: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-59997-3_1

Dominik Škrinjar, študent 6. letnika Splošne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru

Literatura:

Ghosh SK, Bandyopadhyay D. The color of skin: green diseases of the skin, nails, and mucosa. Clin Dermatol. 2019 Sep-Oct;37(5):516-519. doi: 10.1016/j.clindermatol.2019.07.012. Epub 2019 Jul 17. PMID: 31896406.

Cohen PR. The color of skin: blue diseases of the skin, nails, and mucosa. Clin Dermatol. 2019 Sep-Oct;37(5):468-486. doi: 10.1016/j.clindermatol.2019.07.006. Epub 2019 Jul 18. PMID: 31896403.

Al-Hashimi N, Dhaliwal G. Black Fingernail Discoloration. Am Fam Physician. 2023 Mar;107(3):305-306. PMID: 36920830.

Iorizzo M, Starace M, Pasch MC. Leukonychia: What Can White Nails Tell Us? Am J Clin Dermatol. 2022 Mar;23(2):177-193. doi: 10.1007/s40257-022-00671-6. Epub 2022 Feb 2. PMID: 35112320; PMCID: PMC8809498.

Cheslock M, Harrington DW. Yellow Nail Syndrome. 2022 Sep 19. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan–. PMID: 32491692.