Starejši od 65 let trikrat bolj radodarni kot mlajši od 35 let

Upokojenci so najbolj radodarna generacija, kaže zanimiv poskus. V njem so testnim osebam predvajali čustveni video dečka, ki umira za rakom (v resnici je bila zgodba zaigrana), in jih prosili za prostovoljne prispevke bolnišnici za njegovo zdravljenje. Starejši so darovali skoraj trikrat več tisti v starostni skupini od 18 do 35 let.

Mehanizmi, ki se aktivirajo pri velikodušnosti, niso dobro razumljeni, vendar številne raziskave kažejo na vlogo empatije. Foto: Bigstock

Vzrok za večjo radodarnost starejših je oksitocin – hormon, ki je povezan z empatijo. Pravijo mu tudi hormon ljubezni, ker je ena od njegovih funkcij pomagati očetom, materam in dojenčkom, da se povežejo. Zdi se, da se ga pri starejših sprošča več. Zato so bolj radodarni, ko se soočijo s situacijo, ki zahteva njihovo sočutje.

Trikratna razlika v višini donacije

Raziskovalci na univerzi Claremont v Kaliforniji so 103 posameznikom, starim od 18 do 99 let, pokazali srce parajoči videoposnetek. V njem oče opisuje svoja čustva do dveletnega sina, ki umira za možganskim rakom. Malčka so pokazali, kako se igra v bolnišnici. Po ogledu videoposnetka so udeleženci sodelovali v nagradni igri, v kateri so lahko osvojili do 40 ameriških dolarjev (slabih 39 evrov), pri čemer so bili dobitki enako porazdeljeni med vse starostne skupine. Ko so jim izročili denar, so jih vprašali, ali bi ga bili pripravljeni anonimno donirati bolnišnici, ki je zdravila malčka na posnetku.Tisti, stari od 36 do 64 let, so v povprečju donirali 9,30 ameriških dolarjev, tisti v starostni skupini od 18 do 35 let pa 4,64 ameriških dolarjev. Najbolj velikodušni so bili starejši od 65 let, v povprečju pa so donirali 12,45 ameriških dolarjev.

Starejši ljudje z več oksitocina v krvi

Krvni testi pred gledanjem posnetka in po njem so pokazali, da se je pri starejših v kri izločilo več oksitocina. To je lahko zato, ker starejši (ki imajo več življenjskih izkušenj), bolje obvladujejo negativna čustva – kot je stiska zaradi trpljenja drugih. To jim omogoča, da se osredotočijo na občutke sočutja – kar spodbudi možgane, da signalizirajo sproščanje več oksitocina. Študija, objavljena v reviji Frontiers in Behavioral Neuroscience, je tudi pokazala, da so tisti z več oksitocina v zadnjem letu pogosteje delali kot prostovoljci in so več svojega dohodka (ali materialnih dorbin) dali v dobrodelne namene. Prav tako so bili bolj zadovoljni s svojim življenjem. Dr. Paul Zak, ki je vodil poskus, je dejal: ‘Ugotovitve so skladne s številnimi filozofijami, ki učijo, da se zadovoljstvo z življenjem poveča s pomočjo drugim.’

Mehanizmi dobrodelnosti še vedno slabo razumljeni

Ljudje že stoletja rutinsko pomagamo tujcem. Včasih je pomoč velikodušna – ponudi več, kot drugi pričakujejo. Mehanizmi, ki se aktivirajo pri velikodušnosti, niso dobro razumljeni, vendar številne raziskave kažejo na vlogo empatije. V drugi študiji so udeleženci prejeli 40 ie oksitocina ali placebo, potem pa so jih prosili, da določeno vsoto denarja podarijo neznancu. Lahko so se odločili tudi, da tega ne storijo. Tisti, ki so prejeli oksitocin, so bili za 80 odstotkov bolj radodarni kot tisti, ki so prejeli placebo. Oksitocin je imel tudi dvakrat večji vpliv na velikodušnost (v primerjavi z altruizmom). To kaže, da je velikodušnost povezana tako z altruizmom kot tudi s čustveno identifikacijo z drugo osebo, so prepričani avtorji.

Viri:

Zak PJ, Curry B, Owen T, Barazza J. Oxytocin Release Increases With Age and Is Associated With Life Satisfaction and Prosocial Behaviors. Front Behav Neurosci. Apr 2022. doi.org/10.3389/fnbeh.2022.846234.

Zak PJ, Stanton AA, Ahmadi S. Oxytocin increases generosity in humans. PLoS One. Nov 2007. doi: 10.1371/journal.pone.0001128.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj