Psiha vpliva na zdravje srca, škodljivost negativnih misli

Čeprav se na prvi pogled zdi, da bolezni srca in duševne težave niso povezani, temu ni tako. Srčni bolniki imajo pogosteje negativne misli in so bolj nagnjeni k anksioznosti, je pokazala študija.

Srčno popuščanje nastopi, ko srce ni več zmožno prečrpati dovolj krvi za ustrezno preskrbo vseh organov. Vzrok zanj je oslabelost srčne mišice, bolezen pa predstavlja velik javnozdravstveni problem: umrljivost je velika, število bolnikov pa narašča. Foto: Bigstock

Srčno popuščanje je ena od pogostih srčnih bolezni, še posebej pri starejših od 70 let. Bolniki z zmernim popuščanjem srca so bolj kot splošna populacija ogroženi tudi za duševne težave. Pogosteje imajo negativne misli, strah jih je prihodnosti in imajo napade panike, še posebej ženske.

Breme srčnega popuščanja se povečuje

Srčno popuščanje nastopi, ko srce ni več zmožno prečrpati dovolj krvi za ustrezno preskrbo vseh organov. Vzrok zanj je oslabelost srčne mišice, bolezen pa predstavlja velik javnozdravstveni problem: umrljivost je velika, število bolnikov pa narašča. Je tudi edina bolezen srca in ožilja, katere breme se povečuje. V letih od 2002 do 2012 so pri nas zabeležili 158.303 primerov srčnega popuščanja. Povprečna starost bolnikov je bila 78 let, 54 odstotkov je bilo žensk.

Pomen percepcije lastnega zdravja

»Percepcija lastnega fizičnega in psihičnega zdravja ima poleg osebnostnih lastnosti izjemno velik vpliv na izid zdravljenja,« pojasnjuje dr. Paula Mommersteeg iz univerze v Tilburgu. »Zelo so nas presenetile razlike med spoloma. Nismo pričakovali, da bi lahko bile tako pomembne,« je na predstavitvi rezultatov študije še povedala Mommersteegova. Dodala je, da bi negativen odnos od sebe morali uvrstiti med potencialne dejavnike tveganja za bolezni srca.

Psihološki dejavniki in tveganje za srčno-žilne dogodke

Tudi meta analiza študij bolmnikov z ishemično boleznijo srca iz leta 2020 je pokazala podobno: psihološki faktorji imajo vpliv na potek in izid bolezni. Avtorji so preledali 44 razsikav, v katere je bilo zajetih nekaj več kot 270 tisoč žensk in nekaj več kot 320 tisoč moških. Gre za študije, ki ocenjujejo tveganje psiholoških dejavnikov za velike neželene srčno-žilne dogodke (MACE) pri teh bolnikih. Psihološki dejavniki so povezani z MACE tako pri moških kot pri ženskah z ishemično boleznijo srca. Bolj ogroženi so moški.

Viri:

Smaardijk VR, Maas AHEM, Lodder P, Kop WJ, Mommersteeg PMC. Sex and gender-stratified risks of psychological factors for adverse clinical outcomes in patients with ischemic heart disease: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2020 Mar 1;302:21-29. doi: 10.1016/j.ijcard.2019.12.014.

Moser DK, Arslanian-Engoren C, Biddle MJ, et al. Psychological Aspects of Heart Failure. Curr Cardiol Rep. Dec 2016 Dec. doi: 10.1007/s11886-016-0799-5.

Epidemiologija srčnega popuščanja v Sloveniji: prevalenca, hospitalizacije in umrljivost. NIJZ. https://www.nijz.si/sl/epidemiologija-srcnega-popuscanja-v-sloveniji-prevalenca-hospitalizacije-in-umrljivost-j3-7405.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj