Navadna zdravila uničujejo rakave celice enako kot onkološka

Številna ne-onkološka zdravila enako učinkovito kot onkološka uničujejo rakave celice, je pokazala študija, v kateri so testirali na tisoče zdravilnih učinkovin v njih.

Raziskovalci so testirali vpliv nekaj tisoč zdravilnih učinkovin na 578 različnih celičnih kulturah rakavih celic. Foto:Bigstock

Zoper raka so učinkovita tudi mnoga ne-onkološka zdravila, je pokazala študija, ki je vzbudila izjemen odmev v strokovni javnosti. Mnoga od njih spadajo v skupino tako imenovanih »starih« zdravil – tistih torej, ki se že desetletja uporabljajo za zdravljenje kroničnih bolezni. Gre za zdravila, ki so lahko dostopna, poceni in imajo malo neželenih stranskih učinkov.

Testirali več 4.000 zdravilnih učinkovin

Raziskovalci Inštituta Broad so skupaj z Inštitutom Dana-Farber izvedli raziskavo, ki je zamajala onkologijo, Na 578 celičnih kulturah rakavih celic so sistematično testirali približno 4.518 zdravilnih učinkovin iz ne-onkoloških zdravil. Izkazalo se je, da jih 50 enako učinkovito uničuje tumorske celice kot onkološka zdravila. Najbolj presenetljivo je, da gre za pogosto predpisana zdravila za zdravljenje stanj, kot so sladkorna bolezen tip 2, kronično vnetje in celo artritis pri živalih.

Rezultati presenetili celo raziskovalce

V poročilu, objavljenem pretekli teden v strokovni reviji Nature Cancer, so avtorji izpostavili, da bi njihove ugotovitve lahko pripomogle k razvoju novih (neagresivnih) zdravil za raka in pospešile zamenjavo obstoječih.

»Upali smo, da bomo našli vsaj eno učinkovino, ki uničuje rakave celice. Na naše veliko presenečenje smo jih našli 50,« je rezultate pospremil dr. Todd Golub, profesor na Katedri za genetiko raka na Dana-Farber Inštitutu.

Gre za največjo tovrstno študijo doslej, v njej pa so uporabili bazo podatkov Broad’s Drug Repuriding Hub. Obsega več kot 6.000 obstoječih zdravil in spojin, ki so odobrene bodisi s strani FDA bodisi so se izkazale za varne v kliničnih preskušanjih. Študija je tudi prva, v kateri so raziskovalci pregledali celotno zbirko zdravil glede na njihovo učinkovitost pri uničevanju rakavih celic.

Podobni primeri iz preteklosti

Novi načini uporabe obstoječih zdravil nikakor niso novost. Iz preteklosti je najbolj poznana uporaba aspirina pri boleznih srca in ožilja. Vendar je tokrat nekaj drugače. »Študija postavlja temelje za nove raziskovalne poti, ki presegajo znanje, s katerim razpolagamo v tem trenutku,« pravi dr. Steven Corsello, onkolog na Inštitutu Dana-Farber.

Rakave celice izpostavili različnim zdravilom

Raziskovalci so testirali vpliv nekaj tisoč zdravilnih učinkovin na 578 različnih celičnih kulturah rakavih celic. Z uporabo muleklarne metode PRISM so vsako celično kulturo rakavih celic označili z črtno kodo DNK in jo izpostavili specifičnemu zdravilu. Potem so izmerili stopnjo njihovega preživetja.

Običajna zdravila uničujejo rakave celice

Odkrili so skoraj 50 zdravilnih učinkovin, ki uspešno uničujejo tumorske celice. Med njimi so tudi tiste, ki so bile sprva razvite za zniževanje holesterola ali zmanjšanje vnetja. Večino rakavih celic so ubile, nekatere od njih pa so – presenetljivo, »pustile pri miru«.

Rakave celice in beljakovine

“Večina obstoječih zdravil za raka deluje tako, da blokira specifične beljakovine, vendar pa ugotavljamo, da lahko delujejo tudi preko drugih mehanizmov,” pravi onkolog Steven Corsello, prvopodpisani avtor študije. V njej so ugotovili, da ne-onkološka zdravila delujejo ne z zaviranjem beljakovin, ampak z aktiviranjem določenega proteina ali s stabilizacijo interakcije beljakovin in beljakovin.

“Vsaj 50 ne-onkoloških zdravil ubija rakave celice. Stabilizirajo interakcijo med PDE3A in drugim proteinom, imenovanim SLFN12. Gre za doslej nepoznan mehanizem delovanja zdravil,” pojasnjuje Corsello.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj