Rdeče in procesirano meso povečata tveganje za infarkt

Zadnje ugotovitve potrjujejo, da je uživanje rdečega in procesiranega mesa škodljivo za zdravje. Ljudi, ki ga imajo redno na jedilniku, pogosteje zadene infarkt, povečano je tveganje tudi za smrt zaradi drugih bolezni, še posebej raka.

Ljubitelji rdečega in predelanega mesa za 3 odstotke pogosteje umirajo, njihova življenjska doba pa je celo do 10 let krajša od pričakovane. Foto: Bigstock

Nova velika raziskava je (znova) povezala rdeče in predelano meso z večjim zbolevanjem za boleznimi srca ter (pre)zgodnjim umiranjem. Uživanje zgolj dveh obrokov rdečega mesa, predelanega mesa in – presenetljivo, perutnine, poveča pogostnost bolezni srca in ožilja za 7 odstotkov. Ljudje, ki prisegajo na rdeče in predelano meso tudi za 3 odstotke pogosteje umrejo zaradi kroničnih bolezni.

Slovenija: nekaj deset tisoč bolnikov več

Na prvi pogled se nekaj odstotkov ne zdi veliko, toda ko jih preračunamo na celotno populacijo, to samo pri nas na primer pomeni nekaj deset tisoč bolnikov več. Bolezni srca in ožilja so sicer najpogostejši vzrok smrti pri nas, zaradi njih pa umre več ljudi kot zaradi vseh ostalih bolezni, vključno z vsemi raki, skupaj.

Kontroverzna objava iz lanske jeseni: Predelano meso ni škodljivo

Po objavi kontroverzne raziskave lani novembra, da je prehranska gonja proti rdečemu in predelanemu mesu neupravičena ter da ljudem ni treba spreminjati prehranskih navad, nova študija prinaša drugačne rezultate. Nikakor ne drži, da pogosto uživanje rdečega in predelanega mesa ne škodi zdravju, pravijo njeni avtorji iz Univerze Cornell ter univerzitetne bolnišnice Northwestern Medicine. Raziskavo so 3. februarja letos objavili v strokovni reviji JAMA Internal Medicine.

Za težave z zdravjem dovolj dve porciji na teden

Njihove ugotovitve kažejo, da uživanje dveh porciji rdečega mesa, predelanega mesa ali perutnine na teden poveča zbolevanje za boleznimi srca in ožilja za 7 odstotkov. To pa še ni vse. Ljubitelji rdečega in predelanega mesa tudi za 3 odstotke pogosteje umirajo, njihova življenjska doba pa je celo do 10 let krajša od pričakovane. Navedeno ne velja ta ribe.

V raziskavo zajeli več kot 29 tisoč ljudi

Raziskovalci so opravili meta analizo šestih velikih populacijskih raziskav, v katere je bilo vključenih več kot 29 tisoč ljudi. Skoraj tri desetletja so spremljali njihove prehranske navade in pogostnost zbolevanja za kroničnimi boleznimi (vključno z rakom ter boleznimi srca in ožilja).

Povprečna starost udeležencev ob vključitvi v raziskave je bila 53,7 let. Delež moških je znašal 44,4 odstotkov. Približno tretjina vključenih (30,7 odstotkov) je bilo ne-belcev. Podatke o tem, kako se prehranjujejo, so udeleženci sporočali sami. Pomagali so si s seznamom živil, na katerem za vsak mesec označili, kaj so jedli. Raziskovalci so tako zbrane podatke primerjali s podatki o zbolevanju, ki so jih pridobili iz njihovih zdravstvenih kartonov.

Presenetljivo na seznamu tudi perutnina

Presenetljivo se je na seznamu »negativnih« živil znaša tudi perutnina, čeprav je še do pred kratkim veljalo, da na splošno zbolevanje nima vpliva. Izkazalo se je namreč, da dva obroka perutnine na teden povečata zbolevanje za boleznimi srca in ožilja za 4 odstotke.

Avtorji raziskave sicer izpostavljajo, da je učinek povezan z načinom priprave perutnine (predvsem z uživanjem kože), ne pa z mestom kot takim. Do zdaj zbrani dokazi tudi ne zadostujejo za priporočila o omejevanju vnosa perutnine, pravijo.

Velja tudi izpostaviti, da gre za zgolj za eno študijo in da bi jih za dokončno potrditev povezave med perutnino in srčno-žilnimi boleznimi morali opraviti precej več.

Rdeče meso ter rak debelega črevesa in danke

“Gre za majhne razlike, vendar je vseeno vredno poskusiti zmanjšati vnos rdečega in predelanega mesa (na primer v pred-pripravljenih mesnih obrokih). Rdeče meso je dokazano povezano tudi z drugimi zdravstvenimi težavami, predvsem rakom debelega črevesa in danke,« pravi vodilna avtorica študije dr. Norrina Allen, izredna profesorica preventivne medicine na Northwestern University.

Rak debelega črevesa in danke je tudi tipični predstavnik rakov, ki so izključno posledica stila življenja in jih je mogoče preprečiti.

Kaj naj torej jemo?

»Glavni vir beljakovin naj bodo ribe in morski sadeži. Odlična alternativa rdečemu mesu so tudi stročnice, še posebej fižol in grah,« pravi so-avtorica študije dr. Linda van Horn, profesorica preventivne medicine na Medicinski fakulteti Feinberg ter članica svetovalnega odbora za prehranske smernice pri FDA.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj