Prostovoljstvo na področju duševnega zdravja

Društvi ŠENT, Slovensko združenje za duševno zdravje, in Ozara Slovenija, nacionalno združenje za kakovost življenja, sta ob koncu skupnega projekta »KO-PROSTO: S krepitvijo prostovoljstva do večje profesionalizacije nevladnih organizacij«, ki ga je financiralo Ministrstvo za javno upravo RS, izdali priročnik z naslovom Prostovoljstvo na področju duševnega zdravja. Na voljo sta tako elektronska kot tiskana verzija.

Priročnik poskuša ne samo razkriti tančico, ovito okoli skrivnostne narave duševnih motenj, temveč hkrati ponuditi nekaj kratkih, a zelo pomembnih napotkov v primerih, ko je sodelovanje oteženo zaradi močneje izraženih simptomov motnje. Foto: Bigstock

Prostovoljci so izjemno pomembni sodelavci obeh društev, saj s svojim udejstvovanjem dopolnjujejo delo strokovnih delavcev in razbremenjujejo svojce uporabnikov – oseb s težavami v duševnem zdravju. Glede na veliko število prostovoljcev in prepoznane potrebe po sistematični ureditvi prostovoljnega dela v društvih so že pred leti postavili določena pravila v zvezi z opravljanjem prostovoljnega dela ter dorekli obveznosti prostovoljcev in njihovih mentorjev. Publikacija za pomoč prostovoljcem, ki delajo na področju duševnega zdravja, je tako logična nadgradnja večletnih prizadevanj.

Pomembni napotki za delo v praksi

Spremno besedo k priročniku je napisala prim. Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filatropije, in med drugim poudarila, da »publikacija ponuja pregled prostovoljskih dejavnosti v okviru nevladnega sektorja, kar je samo po sebi spodbudno, ker pokaže, da so v Sloveniji dejavni viri medčloveške pomoči. Osvetljuje vrednost prostovoljnega dela pri pomoči osebam v duševnih stiskah in opozarja na potrebo po večji profesionalizaciji in podpori države. Prikazi, predlogi in poziv, ki jih vsebuje publikacija, so v sedanjem trenutku še posebej dobrodošli.«  

Priročnik poskuša ne samo razkriti tančico, ovito okoli skrivnostne narave duševnih motenj, temveč hkrati ponuditi nekaj kratkih, a zelo pomembnih napotkov v primerih, ko je sodelovanje oteženo zaradi močneje izraženih simptomov motnje. Pri tem je ključno, da prostovoljce  na več mestih opominja, da ne smejo prevzeti nalog in odgovornosti, ki jo morajo nositi strokovni delavci organizacij. Posebno poglavje je namenjeno tudi pandemiji covida-19, ki zadnji dve leti intenzivno narekuje tempo življenja povsod po svetu.

Kdo je sodeloval pri pripravi

Svoje strokovno znanje s področja duševnega zdravja so v priročniku prispevali prof. dr. Vesna Švab, specialistka psihiatrije ter predsednica Šenta, asist. dr. Sana Čoderl Dobnik, specialistka klinične psihologije in predsednica Zbornice kliničnih psihologov Slovenije, ter strokovni delavci oziroma mentorji društv Šent in Ozara – Nastja Salmič TisovecMargerita Humarmag. Bogdan Dobnik in Barbara Dolničar Teul. Priročnik je uredila Mojca Štubljar. V njem so zbrane tudi številne izjave prostovoljcev in mentorjev obeh društev, ki so aktivno sodelovali v projektu in iskreno spregovorili o delu in izkušnjah v času epidemije.  

Publikacija Prostovoljstvo na področju duševnega zdravja – priročnik za pomoč prostovoljcem pri delu z osebami s težavami v duševnem zdravju je v elektronski verziji na voljo na spletnih straneh obeh društev, naročite pa lahko tudi brezplačni tiskani izvod.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj