Placebo učinkovit tudi, če ljudje vedo, da ga jemljejo

Koliko pri zdravljenju odpade na um oziroma prepričanje, da zdravilo pomaga, čeprav ga sestavlja le nekaj glukoze in soli? Je placebo učinek tudi biološko dokazljiv?

Morda bi placebo lahko začeli uporabljati v rutinski klinični praksi. Pod pogojem seveda, da oseba ve, da ga dobiva, pravijo avtorji odmevne, pred nekaj dnevi prvič objavljene raziskave. Foto: Bigstock

Dobro je dokumentirano, da se ljudje pogosto počutijo bolje po jemanju zdravil brez aktivnih učinkovin preprosto zato, ker verjamejo, da zdravilo deluje. Fenomen je poznan kot placebo učinek.

Znižanje možganskih markerjev, ki kažejo na čustvene stiske

Novi dokazi pa kažejo, da četudi se ljudje zavedajo, da njihovo zdravljenje ni “resnično”, to lahko privede do sprememb v načinu, kako možgani reagirajo na čustvene informacije. Skupina raziskovalcev iz Univerze Michigan in Dartmouth College-a je dokazala, da placebo znižuje možganske markerje za čustvene stiske – tudi, ko ljudje vedo, da ga jemljejo.

Placebo kot “uradno” zdravilo za nekatera stanja

“Kaj, če bi nekdo po kratkem, prepričljivem videoposnetku o moči “zdravila” dvakrat na dan vzel tablete brez zdravilnih učinkovin in občutil olajšanje,” se v objavi 6. avgusta letos v Nature Communications sprašujejo avtorji, in priznavajo: “Rezultati naše raziskave povečujejo možnost, da se bo to zgodilo že v bližnji prihodnosti.” V njej so preizkušali, kakšni so učinki tako imenovanega znanega (“non-deceptive”) placeba – ko oseba ve, da za svoje zdravstvene težave/bolezen prejema placebo, na možgansko aktivnost.

Prevlada uma nad telesom

“Pri placebu je vsa skrivnost v prevladi uma nad telesom, ” pravi Jason Moser, profesor psihologije na Univerzi Michigan in soavtor študije. “Morda bi ga lahko začeli uporabljati v rutinski klinični praksi. Pod pogojem seveda, da oseba ve, da ga dobiva. Namesto, da bi bolnikom predpisovali množico zdravil (pri katerih ne vemo, kako medsebojno učinkujejo), bi jim dali placebo in jim hkrati povedali, da jim lahko pomaga. Če verjamejo, da je temu tako, se bo to tudi zgodilo.”

S placebom nad čustveno stisko

Za testiranje učinka znanega placeba so raziskovalci dvema ločenima skupinama ljudi v dveh poskusih pokazali serijo čustveno pretresljivih fotografij. Člani skupine, ki so prejemali placebo, so najprej prebrali njegove učinke, potem pa ga vzeli v obliki pršila za nos. Raziskovalci soudeležencem povedali, da je pršilo za nos placebo, ki ne vsebuje aktivnih sestavin, vendar bo pomagalo zmanjšati negativne občutke, če bodo verjeli v to. Člani kontrolne skupine so prejeli enako raztopino fiziološke raztopine, vendar so jim povedali, da bo pršilo omogočilo boljši izvid in večjo jasnost meritev ob gledanju fotografij.

Dokazani psiho-biološki učinki

V prvem poskusu so ugotovili da je placebo – kot so ocenili udeleženci sami, zmanjšal njihovo čustveno stisko. Drugi poskus je pokazal – ker je zelo pomembno, da je placebo zmanjšalo aktivnost možganov, ki se značilno pojavlja ob doživljanju stisk. Povedano drugače – raven stiske se je znižala, zmanjšanje možganske aktivnosti pa se je zgodilo v vsega nekaj sekundah. “Rezultati so potrdili hipotezo, da učinki znanega placeba niso zgolj posledica pristranske reakcije (ko udeleženci rečejo, kar raziskovalci želijo slišati), ampak predstavljajo resnične psiho-biološke učinke,” pravi Ethan Kross, profesor psihologije in menedžmenta na Univerzi Michigan in eden od so-avtorjev objave.

Izvirno znanstveno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj