Svetovni dan hepatitisa C 2017: Izstopi in se pokaži

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Z virusom hepatitisa C (HCV) se lahko okuži vsakdo; v Sloveniji so s HCV okuženi štirje odstotki, tj. dobrih osem tisoč ljudi, le nekaj več kot 3.500 pa jih ve za okužbo. V Evropi se je število kronično okuženih s HCV povzpelo že na visokih 15 milijonov prebivalcev, okužen je 1 od 50 Evropejcev, vsako leto pa zaradi posledic te tihe bolezni umre skoraj 90.000 ljudi. 

Ocenjujejo, da je v svetu okuženih 130–150 milijonov ljudi, kar 3–4 milijone ljudi pa se vsako leto okuži na novo. Skrb vzbujajoč je podatek, da je delež okuženih s HCV, pri katerih okužba še ni odkrita, 75-odstoten in da je delež okuženih s HCV, ki so bili zdravljeni, nizek, med 3 % in 5 %. 

Treba se je zavedati, da odstotki okuženih niso le suhoparne številke, da so/smo živi ljudje, ki nosijo/nosimo v sebi nevarno virusno okužbo jeter, to pa lahko nehote prenese(mo) na druge, velikokrat ravno na svoje najbližje, in da je prepozno odkrita in nezdravljena okužba danes glavni razlog, zaradi katerega HCV v svetu še vedno vsako leto podleže najmanj 1,5 milijona ljudi.

Simptomi …

Pri nekaterih ljudeh se okužba z virusom HCV kaže kot nepojasnjena stalna utrujenost brez vidnega vzroka. Bolezen lahko dolga leta poteka brez vidnih znakov, po vsej resnosti pa se lahko pokaže šele po od dveh do treh desetletjih. A takrat je za učinkovito zdravljenje včasih že prepozno, saj so jetra lahko že nepopravljivo okvarjena. Pri 10–40 % okuženih se namreč razvije ciroza jeter in pri 1–5 odstotkov bolnikov s cirozo vsako leto pride do smrtonosnega raka jeter, pri v povprečju 3 odstotkih pa do odpovedi delovanja jeter. 

Testiranje

Med bolniki, ki so se okužili s HCV, se bo: 

  • pri 50–90 % razvila kronična okužba jeter; 
  • pri 60–90 % oseb s kronično okužbo jeter razvilo kronično vnetje jeter (hepatitis);
  • pri 10–40 % oseb s kroničnim hepatitisom zgodila ciroza jeter;
  • vsako leto pri 1 %–5 % oseb razvil rak na jetrih, pri 3 % oseb pa bo prišlo do odpovedi delovanja jeter.

Da bi preprečili širjenje okužbe in že okuženim pomagali k ozdravitvi (na voljo je izjemno učinkovito zdravljenje, s katerim bolezen dokončno pozdravimo), je pomembno poznati okužene. Stroka poziva k testiranju; v Sloveniji je na voljo anonimno in brezplačno testiranje – s seboj ni treba imeti niti zdravstvene izkaznice – na Kliniki za infekcijska in vročinska stanja na Japljevi 2 v Ljubljani, in sicer vsak ponedeljek med dvanajsto in štirinajsto uro. 

… in možnosti zdravljenja

HCV postaja ozdravljiva bolezen. Z novimi možnostmi zdravljenja je v zadnjih dveh letih HCV na individualni ravni postal povsem ozdravljiva bolezen, globalno pa dobro obvladljiv; stroka prvič resno jemlje v obzir možnost izkoreninjenja virusne bolezni.

Pri nas je dobra dostopnost do najsodobnejših zdravil, v svetu pa zaradi za zdaj še visoke cene zdravil ta še marsikje šepa. Ponekod se zatika tudi zaradi naravnanosti zdravstvenih sistemov, še vse prepogosto pa so zožene možnosti za vključitev v sheme z modernimi zdravljenji skupin z obrobja družbe. 

Na poti k izkoreninjenju

V stremljenju k izkoreninjenju HCV, kar je z novimi zdravili postalo uresničljivo, je Svetovna zveza za hepatitis C pozvala k širokemu prepoznavanju okužbe. Prav vsak je lahko nosilec virusa, zato pozivajo: »Izstopi in se pokaži!«

Na njihovi spletni strani http://www.worldhepatitisday.org/showyourface so številni obrazi (nekdanjih) bolnikov in vseh, ki so se bili pripravljeni spoprijeti s svojim stanjem, torej z vedenjem, ali so zdravi ali pa v sebi nosijo nevaren virus, ki slabi kakovost življenja in ga na koncu tudi nepredvideno skrajša. Obiščite jih in razmislite, ali se jim pridružite tudi vi.


Viri:

Hepatitis C, prof. M. Matičič, UKC Ljubljana 2017.

E-novice: Osveščanje o nujnosti testiranja na prisotnost virusa hepatitisa C, rec. M. Matičič 2016.

Na poti k izkoreninjenju hepatitisa C, RMZ, maj 2017, rec. M. Matičič.

Novosti v pristopih obravnave virusnih hepatitisov, prof. M. Matičič, RMZ, maj 2017.

http://www.worldhepatitisday.org/showyourface.

http://www.worldhepatitisday.org/en.


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj