S polnimi pljuči v vsak nov dan

Avtor: R. M. Z.

Vas muči težka sapa? Težko dohitevate prijatelje, ko se odpravite na skupni sprehod? Vam mogoče že hoja v drugo nadstropje predstavlja izziv? Vas ob tem muči še kašelj? Ste si vam v zadnjem letu že izmerili pljučno funkcijo? Če niste, bi bil čas za to. Najpogostnejši bolezenski znak pri KOPB je težka sapa (dispneja, naduha).

dihanje

Ta se v začetku pojavlja predvsem med telesnim naporom in zmanjšuje bolnikovo zmožnost za običajna vsakodnevna opravila. 

Ker se razvija postopoma, ne pritegne bolnikove pozornosti. Običajno jo bolniki pripišejo staranju in se počasi začnejo izogibati telesnim naporom, ostajajo doma in se ne družijo z aktivnejšimi prijatelji. Ko bolezen preide v hudo stopnjo, jim že najobičajnejše aktivnosti, kot sta sedenje in hranjenje, pomenijo izjemen napor. V tej stopnji se morajo bolniki pogosto zdraviti s kisikom na domu, s čimer je njihovo gibanje močno omejeno, kakovost življenja pa zelo okrnjena. Takih bolnikov je v Sloveniji več kot 400, vseh bolnikov s KOPB pa je med 50.000 in 100.000.1 

Odkrijte KOPB pravočasno 

KOPB še vedno ostaja bolezen, ki se ji posveča premalo pozornosti. Bolezen ostaja pri več kot polovici bolnikov dolgo neodkrita, saj bolniki svoje simptome, predvsem težko sapo, pripišejo staranju ali pa imajo celo občutek krivde zaradi kajenja, ki je glavni vzrok za pojav te bolezni. Pomembno pa je, da zdravljenje začnemo čim prej. Najučinkovitejši ukrep je prenehanje kajenja. Pljuča so organ, ki se ne obnavlja, zato škode ne moremo popraviti, lahko pa bolnikom vseeno učinkovito pomagamo. 

KOPB je mogoče učinkovito obvladati, zlasti če bolezen odkrijemo na začetni stopnji.

Zdravila je treba začeti jemati čim prej in jih potem jemati redno 

Dolgodelujoča zdravila, ki širijo dihalne poti, so osnova zdravljenja KOPB. Delujejo tako, da vam razširijo dihalne poti in s tem olajšajo dihanje, hkrati pa zmanjšajo tudi pojav poslabšanj, ki bolnike s KOPB močno prizadenejo in pospešijo napredovanje bolezni. Zdravila za KOPB so najučinkovitejša, če zdravljenje začnemo v zgodnji stopnji bolezni, jemati pa jih je treba vsak dan, in to ne glede na počutje (podobno kot pri povišanem krvnem tlaku in sladkorni bolezni). 

Fizioterapija je pomemben del obravnave 

»Fizioterapevti smo pri vodeni telesni vadbi oziroma rehabilitaciji bolnikov s KOPB odgovorni za kakovostno in individualno prilagojeno delo z bolniki na različnih področjih telesne vadbe, razlaga Monika Jeruc, fizioterapevtka z Univerzitetne klinike Golnik. Pove tudi, da je redna telesna aktivnost za bolnike s KOPB izjemno pomembna in da je pametno, če vsaj v začetku telesno vadbo zasnuje vsakemu bolniku posebej fizioterapevt. »Sprva ocenimo splošno telesno pripravljenost, nato pa z bolj specifičnimi testiranji natančneje ocenimo bolnikovo vadbeno sposobnost. Individualno, glede na rezultate testiranj, pripravimo prilagojen program vodene telesne vadbe.« Fizioterapevtka poudari še, da mora redna telesna aktivnost postati del bolnikovega življenja in ne samo med trajanjem rehabilitacije. 

Prenehajte kaditi in ostanite aktivni  

Bolniki s KOPB lahko največ naredijo zase, če upoštevajo zdravnikova navodila glede jemanja zdravil, prenehajo kaditi in ostanejo čim bolj aktivni. Prijatelji in družina lahko nudijo bolnikom veliko podporo, ko jih spodbujajo k zmerni telesni aktivnosti, pomagajo pri hišnih opravilih in poskrbijo za ustrezno, zdravo prehrano. KOPB je na tak način mogoče učinkovito obvladati.   

__________________________

Z gibanjem do boljšega diha 

Ob svetovnem dnevu KOPB je Društvo pljučnih in alergijskih bolnikov Slovenije aktivno ozaveščalo o bolezni, njenih simptomih in o zgodnjem odkrivanju. Predsednik društva Mirko Triller je posebej priporočil dihalne in telovadne vaje. V društvu izdajajo zloženke s prikazanimi vajami, ki naj bi jih izvajali bolniki, v pripravi pa so tudi slikovna navodila za vaje, ki bodo obogatile njihovo spletno stran www.vdihovalniki.si. Ta nastaja v sodelovanju s strokovnjaki s Klinike Golnik ter iz bolnišnic v Topolšici in Sežani. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj