Vaje za oči, ki ohranjajo vid in krepijo očesne mišice

Vid je naše najpomembnejše čutilo, z njim pa sprejemamo več kot 90 odstotkov informacij iz okolja. Tudi izjemno zmogljiv je: v nekem trenutku lahko opazujemo drobno črko na računalniškem zaslonu, že v naslednjem izostrimo goro v daljavi.

Vid je naše najbolj pomembno čutilo, sodobni način življenja pa ga zelo obremenjuje. Foto:Bigstock

Vid lahko izboljšamo z nekaj preprostimi vajami, s katerimi tudi okrepimo očesne mišice. Začnemo postopoma, z eno ponovitvijo celotne serije na dan. Vaje so primerne za ljudi, ki jim vid peša zaradi naravnih procesov, izvajajo pa jih lahko tudi tisti, ki nosijo očala ali kontaktne leče.

Vaje izvajamo v sedečem položaju, najbolje na stolu. Hrbtenica je vzravnana. Pomembno je, da smo umirjeni in sproščeni. Vsako vajo ponovimo pet do šestkrat, vedno naj si sledijo od prve do sedme. Izvajamo jih dva do štirikrat na dan. Osmo in deveto vajo izvajamo ločeno in kadarkoli – najbolje takrat, ko se nam zdi, da so uči utrujene in da potrebujejo počitek. Če nosimo očala, jih snamemo. Trde leče snamemo, mehke lahko ostanejo.

1. vaja: Navpično premikanje oči

Zapremo oči za nekaj sekund in se sprostimo. Odpremo oči, pogledamo visoko v strop in globoko v tla. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

2. vaja: Vodoravno premikanje oči

Odpremo oči, pogledamo v skrajni desni kot in nazaj v skrajni levi kot. Ko oči premikamo iz kota v kot, naj pogled ne tone navzdol, pač pa si zamislimo črto, ki povezuje oba kota, in oči vodimo po njej. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo.

3. vaja: Diagonalno premikanje oči

Odpremo oči, pogled pa usmerimo v zgornji desni kot. Ko dosežemo skrajno točko, pogled usmerimo v spodnji levi kot ter od nazaj v zgornji desni kot. Petkrat ponovimo. Končamo v zgornjem desnem kotu. Zapremo oči in jih sprostimo. Vajo petkrat ponovimo v nasprotni smeri: pogled usmerimo v zgornji levi kot, od tam pa v spodnji desni kot. Končamo v zgornjem levem kotu. Oči zapremo in jih sprostimo.

4. vaja: Kroženje z očmi

Oči vodimo po namišljenem krogu, ki naj sega do roba vidnega polja. Predstavljamo si, da gledamo na ogromno uro, po kateri oči premikamo v smeri urnega kazalca. Začnemo na številki 12, potem gremo na 1, 2, 3 in tako naprej, dokler se ne vrnemo na 12. Petkrat ponovimo, potem zapremo oči in jih sprostimo. Vajo izvedemo še v nasprotno smer: začnemo pri 12, nadaljujemo pa v obratni smeri, kot teče ura: 11, 10, 9 in tako naprej. Tudi tokrat izvedemo pet ponovitev.

5. vaja: Polkrožno premikanje oči

Vaja je podobna kot vodoravno premikanje oči, le da pogled iz skrajnega desnega kot v skrajni levi kot vodimo polkrožno. Petkrat ponovimo, zapremo oči in jih sprostimo. Nadaljujemo še s premikanjem oči po spodnji polovici krožnice, tudi tu začnemo in končamo v desnem kotu vidnega polja. Tudi tokrat izvedemo pet ponovitev.

6.vaja: Zvezno ostrenje vida

Stisnemo pest , dvignemo palec in iztegnemo roko pred seboj. Pogled izostrimo na palec, ki ga začnemo počasi pomikati proti obrazu. Pogled naj bo vse čas izostren na palec. Vajo izvajamo zelo počasi in končamo tik pred nosom. Ponovimo enkrat, potem zapremo oči in jih sprostimo.

7. vaja: Točkovno ostrenje vida

Pogledamo predmet, ki je vsaj pet metov oddaljen, in izostrimo pogled nanj. V drugem delu vaje pogledamo konico svojega nosu in izostrimo pogled nanjo. Celotno vajo ponovimo petkrat. Zapremo oči in jih sprostimo.

8. vaja: Polaganje dlani 

Dlani podrgnemo drugo ob drugo, da jih temeljito segrejemo. Zapremo oči in dlani položimo na veke: desno dlan na desno oko, levo dlan pa na levo oko. Prsti leve roke končajo nad prsti desne roke, oboji pa počivajo na čelu. Smisel vaje je, da oči počivajo v temi in da jih greje toplota dlani. Vajo izvajamo pet do deset minut, najbolje v ležečem položaju ali pa sede s podprtimi komolci (da nas ne začnejo boleti roke). Vajo izvajamo vsaj enkrat na dan. Vmes lahko izvajamo »mini« polaganje dlani, ki naj traja 15 do 20 sekund. Če se nam med polaganjem dlani pred očmi začnejo prikazovati barve in oblike, pomeni, da vajo izvajamo pravilno.

9. vaja: Masaža oči 

Vaja je odlična za sproščanje napetih očesnih mišic. Zapremo oči in s kazalcem narahlo krožimo od notranjih kotičkov preko vek in okrog oči. Nekajkrat ponovimo in odpremo oči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj