Pozitiven učinek urbane narave na duševno zdravje

Vsakodnevni stik z drevesi na ulici lahko zmanjša potrebo po antidepresivih.

Več dreves blizu doma (na razdalji manj kot 100 metrov) je bilo povezano z manjšim predpisovanjem antidepresivov. Foto: Bigstock

Posaditev dreves v mestih je naravna rešitev za zmanjšanje depresije. Obenem poskrbi tudi za čistejši zrak in ohranja biotsko pestrost.

Bivanjsko okolje vpliva na duševno zdravje

Bivanjsko okolje pomembno vpliva na duševno zdravje. Depresija v urbanih območjih narašča bolj kot kdajkoli prej in š Številne študije kažejo, da zelene mestne površine izboljšujejo počutje. Vendar je večina njih narejena na podlagi samoocene udeležencev, kar otežuje primerjavo rezultatov in onemogoča posploševanje rezultatov na celotno populacijo. Problem manjkajočega neodvisnega objektivnega kazalnika, ki bi bil uporaben v vseh okoljih, je rešila interdisciplinarna raziskovalna skupina UFZ, iDiv in Univerze Leipzig: recepte za antidepresive.

Korelacija med drevesi in recepti

Da bi ugotovili, ali bi lahko določena vrsta “vsakdanjih” zelenih površin – ulična drevesa, pozitivno vplival na duševno zdravje, so se raziskovalci osredotočili na število predpisanih antidepresivov. Analizirali so podatke za skoraj 10.000 prebivalcev Leipziga, ki so sodelovali v zdravstveni študiji LIFE-Adult na Medicinski fakulteti Univerze v Leipzigu. Ugotovili so, da obstaja povezava med recepti za antidepresive in številom uličnih dreves. Upoštevali so tudi vse druge dejavnike, za katere je znano, da so povezani z depresijo: zaposlitev, spol, starost, telesna teža itd.

Več dreves na ulici – manj depresije

Več dreves blizu doma (na razdalji manj kot 100 metrov) je bilo povezano z manjšim predpisovanjem antidepresivov. To še posebej velja za skupine, ki so že od prej bolj ogrožene. Ulična drevesa v mestih lahko služijo kot naravna rešitev za dobro duševno zdravje, pravijo raziskovalci. Hkrati lahko ulična drevesa tudi pomagajo zmanjšati „vrzel“ v neenakosti na področju zdravja med ekonomsko različnimi družbenimi skupinami. “To je dobra novica, saj je število uličnih dreves razmeroma enostavno povečati brez veliko načrtovanja,” pojasnjuje vodja študije dr. Melissa Marselle.

Poceni in učinkovit ukrep

Od več dreves v mestih pa nimajo koristi samo ljudje. “Zasajanje uličnih dreves v stanovanjskih urbanih območjih ne spodbuja le duševnega zdravja, ampak lahko prispeva tudi k blažitvi podnebnih sprememb in ohranjanju biotske raznovrstnosti,” pojasnjuje prof. Aletta Bonn, ki vodi oddelek za ekosistemske storitve na univerzi Friedrich-Schiller v Jeni. “Če želite ustvariti sinergijske učinke, ne potrebujete niti obsežnih niti dragih parkov: dovolj je posaditi nekaj več dreves vzdolž ulice. Ukrep je poceni in učinkovit.” Pritrjuje ji prof. Toralf Kirsten z univerze v Leipzig: »Na ta način se lahko izboljša kakovost življenja vseh ljudi, še posebej pa tistih na gosto poseljenih območjih.»

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj