Prihaja tkanina, ki hladi enako učinkovito kot klimatske naprave

Klimatske naprave so v zadnjih nekaj poletjih, ki so jih zaznamovali vročinski valovi, postale stalnica. Zdaj dobivajo konkurenco, bolj prijazno okolju: tkanino iz nano vlaken, ki hladi podobno učinkovito.

Zahvaljujoč posebni strukturi iz nano vlaken nova tkanina odvaja toploto, omogoča izhlapevanje vlade s kože in odbija vodo. Poleg tega je aplikabilna na številnih drugih področjih. Foto: Bigstock

Klimatske naprave postajajo nekaj, brez česar si poletnega vsakdana skoraj ne znamo več predstavljati. Imamo jih v avtomobilih in stanovanjih, z njimi si hladimo pisarne, uporabljajo jih vse trgovine in lokali. Zaradi njih nas vročina – ki je postala zgolj številka na termostatu, ne moti, ne glede na to, kje smo.

Desetina vse porabe elektrike poleti zgolj za hlajenje

Samoumevnost, s katero si poletja iz komaj znosnih spreminjamo v optimalna, niso brez (visoke) cene: klimatske naprave potrošijo ogromno energije in precej obremenjujejo okolje. Poleti dobra desetina vse porabe elektrike odpade nanje. Nič čudnega torej, da so raziskovalni napori intenzivno usmerjeni v iskanje cenejše in okolju bolj prijazne alternative. Objava v ACS Applied Materials & Interfaces 29. julija 2020 na tem področju obeta veliko in napoveduje novo ero hlajenja. Razvili so namreč tkanino, ki hladi podobno učinkovito, kot klima naprave, in pri tem ne potrebuje elektrike. Zahvaljujoč posebni strukturi iz nano vlaken odvaja toploto, omogoča izhlapevanje vlade s kože in odbija vodo. Poleg tega je aplikabilna na številnih drugih področjih.

Na sliki modeliranje in prikaz najvišjih zunanjih temperatur pri membrani FPU / BN0, membrani FPU / BN18-RH90 in membrani FPU / BN18-RH50. Zgoraj temperatura okolja, spodaj optimalna temperatura kože. Vir: University of Donghua

Hlajenje telesa veliko bolj učinkovito kot hlajenje celotne zgradbe

Hlajenje telesa človeka je veliko bolj učinkovito kot hlajenje celotne sobe ali zgradbe. Za to so bila v preteklosti zasnovana različna oblačila in tekstil, vendar jih je imela ima večina številne slabosti – na primer slabo hladilno zmogljivost; velika porabo električne energije; zapletena in zamudna proizvodnjo z velikimi stroški. Raziskovalci iz Centra za inovacije na področju tekstilne tehnologije na Univerzi Donghua (Šanghai) so se znova lotili zahtevne naloge: razviti hladilno tkanino, ki bo učinkovito odvajala toploto od telesa, obenem pa dihala, bila vodo odbojna in enostavna za izdelavo.

Široki spekter uporabe, od osebnega hlajenja do pridobivanja pitne vode iz morja

Novi material so ustvarili z elektrospinenjem polimera (poliuretana), vodoodbojne različice polimera (fluorirani poliuretan) in toplotno prevodnega polnila (nanodelci borovega nitrida) v material iz nano vlaken. Odbijal je vodo od zunaj, hkrati pa imel dovolj velike pore, da je znoj lahko izhlapel iz kože, zrak pa krožil. Z nanodelci borovega nitrida so prevlekli polimerna nano vlakna in ustvarili membrano, ki je oddajala toploto iz notranjega vira (telesa) v okolje (zrak zunaj). Testiranja so pokazala, da je njena toplotna prevodnost višja kot pri mnogih drugih običajnih in visokotehnoloških tkaninah. Membrana bi bila lahko uporabna ne le za osebno hlajenje, ampak tudi za zbiranje sončne energije, razsoljevanje morske vode in termično upravljanje elektronskih naprav, so prepričani raziskovalci.

Izvirno znanstveno objavo v celoti (v angleščini) najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj