Visoki odmerki vitamina C pomagajo zdraviti raka

Visoki odmerki vitamina C povečajo učinkovitost kemoterapije. Vitamin C je sicer že dolgo poznan in uporabljan pri zdravljenju rakavih obolenj. Vse več je tudi raziskav, ki potrjujejo njegov neposredni pozitivni vpliv na uspeh zdravljenja ter tudi na preprečevanje bolezni.

Injiciranje vitamina C predstavlja potencialno varen, učinkovit in poceni način zdravljenja bolnikov rakom. Foto: Bigstock

Vitamin C sicer dodajajo številnim zdravilom, vse več pa je dokazov, da bi ga veljalo vpeljati v redno klinično prakso tudi pri zdravljenju raka. Visoki odmerki vitamina C so pri miših povečali uspešnost kemoterapije ter učinkovito zaustavili rast rakavih celic. Injiciranje vitamina C predstavlja potencialno varen, učinkovit in poceni način zdravljenja bolnikov rakom, so prepričani raziskovalci.

Vitamin C in rak jajčnikov

Vitamini veljajo za splošno dobro, za katero ni mogoče prijaviti patenta. Zato med farmacevtskimi podjetji interesa za klinične študije vpliva vitamina C na raka skoraj ni. Sicer pa prvi zapisi o učinkovitosti vitamina C na področju onkologije segajo v šestdeseta leta prejšnjega stoletja, ko je Louis Pauling poročal, da je intravenozno dajanje vitamina C uspešno zdravilo raka jajčnikov. Študija, ki so jo dve desetletji kasneje izvedli na Univerzi v Kansas-u, je pokazala, da injekcije vitamina C ubijajo rakave celice, brez da bi poškodovale tudi zdrave celice. V študijo so vključili bolnice z napredovalim rakom jajčnikov, ki so prejemale kemoterapijo. Izkazalo se je, da je bila kombinacija visokih doz vitamina C in kemoterapije smrtna za rakave celice, na zdrave celice pa ni imela nobenega vpliva.

Potrebni visoki odmerki

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Current Oncology, je pokazala, da vitamin C izboljša izid onkološkega zdravljenja. Izvedli so jo na bolnikih z metatstatskimi oblikami raka, ki so poleg kemoterapije prejemali tudi visoke odmerke vitamina C: do 1,5 g na kilogram telesne teže. Kontrolna skupina bolnikov je bila zdravljena samo s kemoterapijo. Izkazalo se je, da je bila kombinacija vitamina C in kemoterapije bolj učinkovita kot kemoterapija sama. Simptomi bolezni so se zmanjšali, napredovanje ustavilo, bolniki pa so zdravljenje tudi zelo dobro prenašali.

Zdravljenje z vitaminom C varno in učinkovito

Pregled strokovne literature tudi kaže, da je pomanjkanje vitamina C pri bolnikih z rakom povezano s pogostejšimi vnetji in okužbami. Napredovanje bolezni je hitrejše, več je tudi stranskih učinkov, ki spremljajo obsevanje in kemoterapijo. Raziskave so pokazale upad vnetnih markerjev tako pri dodajanju vitamina C v obliki infuzije kot pri kombinaciji s preoralnim (jemanje skozi usta) vitaminom C30.

Zanimanja med proizvajalci zdravil (skoraj) ni

Za dokončno potrditev pozitivnega vpliva velikih odmerkov vitamina C v onkologiji bi bile potrebne velike klinične študije, ki bi dokazale dolgoročno učinkovitost in varnost zdravljenja raka z dodajanem vitamina C. Za kar pa med med proizvajalci zdravil ni velikega zanimanja. Pozivov, naj kljub komercialni nezanimivosti k temu pristopijo, je vse več. Gre za dobrobit človeštva in prav bi bilo, da bi pri tem intenzivno sodelovali vsi, pravijo zdravniki.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj