Umetno inteligenco naučili prepoznati raka dojk

Umetna inteligenca se vse bolj prebija v medicinsko diagnostiko. Enega od zadnjih tovrstnih uspešnih poskusov so izvedli na področju odkrivanja raka dojk. Računalniški program, ki so ga usposobili za "branje" mamogramov, je zmanjšal število napačnih diagnoz.

Mamografija lahko odkrije raka dojk v najzgodnejših fazah, vendar je izvid po podatkih Ameriškega združenja za raka v kar 20 odstotkih napačen. Foto: Bigstock

Nova študija, ki so jo skupaj izvedli raziskovalci več ameriških univerz in Googlovi inženirji, je umetno inteligenco dokončno postavila ob bok zdravnikom. Algoritem, ki so ga razvili z namenom izboljšati natančnost mamografije, se je izkazal za zelo uspešnega. Izsledke so 1. januarja letos objavili v reviji Nature.

Zmanjšanje lažno pozitivnih rezultatov

Zdi se, da računalniki lahko premagajo radiologe tako pri odkrivanju raka dojk kot pri izogibanju napačnim diagnozam oziroma »lažnim alarmom«. V primerjavi z rezultati mamografije iz rutinske prakse radiologov je računalniški model v dveh britanskih in eni ameriški bolnišnici zmanjšal lažne pozitivne rezultate mamografije za 1,2 oziroma 5,7 odstotkov.

Za lažni pozitivni rezultat velja mamogram, ki ga označijo za nenormalnega, čeprav to ni, kar pomeni velik stres za bolnike .

Velika praktična vrednost

»Algoritem ima veliko praktično vrednost, predvsem pri določanju vrstnega reda za nadaljnje preiskave,« pravi dr. Mozziyar Etemadi in Medicinske fakultete univerze Northwestern University Feinberg (Chichago), in nadaljuje: »Zdravniki bi namesto pregledovanja izvidov po vrstnem redu (tako, kot so prišli), prednostno obravnavali tiste mamograme, ki bi jih kot sumljive prepoznal algoritem.«

Nenatančnost slabost mamografije

Mamografija lahko odkrije raka dojk v najzgodnejših fazah, vendar je izvid po podatkih Ameriškega združenja za raka v kar 20 odstotkih napačen. Predvsem ga za lažno pozitivne rezultate. »Če ženska opravi mamografijo vsakih 10 let, je možnost, da bo vsaj enkrat dobila lažni pozitivni rezultat 50 odstotna,« pravi Etemadi.

Umetna inteligenca prepozna ključne lastnosti

Nova raziskava je zadnja v seriji preizkušanj umetne inteligence kot metode za odkrivanje raka. Raziskovalci algoritem, ki ima »vlogo« možganskih nevronskih mrež, izpostavijo velikemu številu slik – na primer mamografij, preko katerih se uči prepoznavati ključne lastnosti, na primer znake tumorja.

Tudi lažno negativnih rezultatov manj

V pričujoči raziskavi so računalniški model »usposobili« tako, da so ga izpostavili mamogramom več kot 90.000 žensk. Nato so ga preizkusili na ločenem naboru podatkov, v katerega so vključili mamograme več kot 28 tisoč ameriških in britanskih žensk.

Model je zmanjšal tako lažno pozitivne kot lažno negativne rezultate. Izboljšanje je bilo večje pri ameriških ženskah. Etemadi izpostavlja možni vzrok: »V Veliki Britaniji mamogram običajno analizirata dva radiologa, kar na splošno izboljša natančnost.«

Umetna inteligenca in melanom

Tudi druge raziskave kažejo, da umetna inteligenca prekaša človeka pri prepoznavanju raka. Zanimiva je študija, ki je pokazala, da so računalniki bolj uspešni pri razlikovanju med melanomom in neškodljivimi kožnimi znamenji kot dermatologi. Izkazalo se je tudi, da je umetna inteligenca pri iskanju tumorskih celic v bezgavkah (pri raku dojk) boljša od patologov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj