Novo zdravilo za napredovalega raka sečnega mehurja

Ameriška agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila registracijo po hitrem postopku za enfortumab vedotin. Gre za tarčno zdravilo za zdravljenje lokalno napredovalega in/ali metastatskega raka sečnega mehurja.

Metastatski rak sečnega mehurja je agresivna in uničujoča bolezen z omejenimi možnostmi zdravljenja. Foto: Bigstock

Odobritev FDA za hitri postopek temelji na podatkih o učinkovitosti in varnosti iz študije EV-201 (klinične študije faze 2), ki je vključevala 125 bolnikov z lokalno napredovalim ali metastatskim rakom sečnega mehurja.

Rezultati, ki so jih prvič predstavili na letne srečanju Ameriškega združenja klinične onkologije, so pokazali skupno stopnjo odzivnosti 44 odstotkov (to pomeni, da je zdravilo učinkovitozavrlo bolezen). 12 dstotkov pacientov je imelo popoln odziv, 32 delnega. Srednje trajanje odziva je bilo 7,6 meseca. Vsi bolniki s se predhodno zdravili s kemoterapijo na osnovi platine in zaviralcem PD-1 oziroma PD-2.

Standardno zdravljenje učinkovito v 90 odstotkih

Ko bo zdravilo prišlo v redno klinično uporabo, bodo bolniki predhodno podvrženi standardnemu zdravljenju: z imunoterapijo z zaviralcem receptorja PD-1 ali PD-L1 (receptor za programirano celično smrt, ki tumorskim celicam preprečuje rast) ter kemoterapijo na osnovi platine. Tak način zdravljenja je po podatkih FDA učinkovit pri več kot 90 odstotkih raka sečnega mehurja.

V klinično preizkušanje vključili najtežje bolnike

“Metastatski rak sečnega mehurja je agresivna in uničujoča bolezen z omejenimi možnostmi zdravljenja, odobritev novega zdravila pa je pomemben napredek za vse, pri katerih začetne terapije zdravljenja raka niso bile uspešne. V klinično preskušanje so bili vključeni bolniki, pri katerih je bilo bolezen težko zdraviti, vključno s tistimi, pri katerih se je rak sečnega mehurja razširil na jetra,” je odločitev FDA pospremil dr. Jonathan E. Rosenberg, predstojnik onkologije na Memorial Sloan Kettering Cancer Center.

Kako deluje novo zdravilo?

Enfortumab Vedotin se daje intravensko, gre pa za konjugat protiteles. Usmerjen je proti celični adhezijski molekuli Nektin-4, ki se nahaja na površini celic in je močno izražena pri raku sečnega mehurja.

“Konjugati protiteles so strateško orodje za ciljno zdravljenje raka. Združujejo sposobnost monoklonskih protiteles, da ciljajo na specifične receptorje na rakavih celicah in nato dostavijo zdravilo v rakavo celico,” je povedal dr. Richard Pazdur, direktor Direktorata za onkološke bolezni pri FDA.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj