Zaradi debelosti med ženskami več raka kot zaradi kajenja

Avtor: R. M. Z.

Debelost med ženskami kot dejavnik tveganja za pojav rakavih obolenj bo v Veliki Britaniji kmalu prehitel kajenje. To je za leto 2043 zapisano kot napoved v poročilu britanske ustanove Cancer Research UK. Trenutno podatki kažejo, da je 12 odstotkov rakavih obolenj med ženskami povezanih s kajenjem, sedem odstotkov pa s prekomerno telesno težo oziroma debelostjo. 

telesna teza

Ker pa število kadilcev upada, projekcije pa kažejo naraščajoči trend debelosti, ustanova ocenjuje, da bo razkol v odstotkih čez 25 let izginil. Seveda ob predpostavki nadaljevanja trenutnega trenda. Glede na projekcije Cancer Research UK bo do leta 2035 lahko 10 odstotkov rakavih obolenj med ženskami (približno 25.000 primerov) povezano s kajenjem in devet odstotkov ali 23.000 primerov s prekomerno telesno težo. Do leta 2043 pa bi se ob nadaljevanju trenda odstotek, povezan z debelostjo, še povišal.

Med moškimi je sicer debelost pogostejša, vendar pa med žensko poulacijo predstavlja večji dejavnik tveganja za rakava obolenja. Avtorji v poročilu še navajajo najpogostejše vrste raka, ki so povezane s kajenjem, vključujejo Akutno mieloblastno ali akutno mieloično levkemiji (krajšava AML), pljučni rak, rak mehurja, rak debelega črevesja in danke, rak materničnega vratu, rak trebušne slinavke in rak želodca. Med rakava obolenja, ki so povezana s prevkomerno telesno težo, pa štejejo rak debelega črevesja in danke, rak žolčnika, rak ledvic, jeter, rak dojke, rak jajčnikov in rak ščitnice.
Profesorica Linda Bauld iz Cancer Researcha je še dejala, da je med tistimi, ki so že v otroštvu imeli prekomerno telesno težo, petkrat večja verjetnost, da bodo imeli prekomerno težo tudi kot odrasli. Podatki za Anglijo kažejo, da je v zadnjem desetletju stopnja hujše debelosti precej poskočila. Tudi zato stroka želi, da se v javnosti ozavesti povezava med debelostjo in rakom ter sprejmejo ukrepi za omejevanje debelosti med otroci.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj