Kako gledanje v mobilni telefon fiziološko spreminja naše telo?

Zaradi gledanja v mobilni telefon, pri katerem sklanjamo glavo in krepimo določene mišice, so se nam na zadnjem delu lobanje zaželi pojavljati kostni izrastki. Pojav so podrobno raziskali znanstveniki Univerze Sunshine Goast (Queensland, Avstralija).


Ljudje v EU v povprečju na mobilnih telefonih preživimo 24 ur na teden oziroma več kot 3 ure na dan. Foto: Bigstock

Mobilni telefoni so nam spremenili svet. Brez njih si življenja ne predstavljamo več, spreminjajo pa tudi naše telo, in to dobesedno. Zaradi gledanja navzdol v telefon nastajajo izrastki na lobanji. Nam bodo zaradi obsedenosti z mobilnimi telefoni in socialnimi omrežji res zrasli rogovi?

»Ljudje v EU v povprečju na mobilnih telefonih preživimo 24 ur na teden.«

Raziskovalci Univerze Sunshine Goast so analizirali 218 rentgenskih posnetkov lobanje pri ljudeh v starosti od 18 do 30 let.

Namesto milimeter ali dva je “krn” na zadnjem delu lobanje postal velik skoraj 30 milimetrov. Foto: University of the Sunshine Coast

Krn namesto milimetra ali dveh velik desetkrat več

Ugotovili so, da jih je 41 odstotkov razvilo od 10 do 30 milimetrski »krn« na zadnjem spodnjem delu lobanje. Menijo, da vzrok leži v tehnološki revoluciji, ki je spremenila naš vsakdanjik, kot glavnega krivca pa izpostavljajo pametne telefone, tablice in računalnike. Zaradi njih gledamo navzdol, kar od telesa zahteva nove prilagoditve mišic in, kot kaže zadnja raziskava, tudi kosti.

“Mišično-skeletne motnje, povezane s slabo držo med uporabo telefonov in tablic, vodijo v razvoj okvar na vratu, ramenih in podlakti.”

Raziskava je potrdila, da se lahko mišično-skeletni degenerativni procesi začnejo že v zgodnjem otroštvu in tiho napredujejo.

Testiranja izključila vnetje in genetiko

»Ugotovitve so nas presenetile, saj običajno traja leta, preden se degenerativne spremembe na kosteh razvijejo. Bolj verjetno bi bilo, da bi se pojavile pri starajoči se populaciji,” je povedal dr. David Shahar iz USC. Nadaljnja testiranja, vključno z MRI in preiskavo krvi, so izključila možnost, da bi bili so izrastki posledica genetskih dejavnikov ali vnetja. Dr. Shahar izpostavlja, da raziskava potrjuje “zgodnji in tihi razvoj poškodb sklepov in kosti zaradi slabe drže, pogojene z uporabo sodobnih tehnologij.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj