Kaj imajo skupnega zmenki in hišni ljubljenčki?

Psihologi že dlje časa opažajo, da se ljudje do hišnih ljubljenčkov obnašamo podobno, kot do sebi zelo dragih oseb. Ali to velja tudi, ko se za pasjega prijatelja šele odločamo? Kaj imajo skupnega zmenki in hišni ljubljenčki?

Tisto, kar ljudje želijo, ko izbirajo psa, pogosto ni v skladu s tem, kar na koncu izberejo. Foto: Bigstock

Psihologi iz Univerze v Indiani, ki sicer prvenstveno raziskujejo, kako ljudje izbiramo svoje zakonce oziroma partnerje, so preučili še eno pomembno človeško razmerje: izbiro psa. Ugotovitve, ki so jih objavili v reviji Behavior Research Methods, so pokazale, da izbira v obeh primerih poteka skoraj enako.

“Podobno, kot pri izbiri partnerja, tudi pri izbiri psa šteje – izgled. Fizična privlačnost je zelo pomembna.”

Srce vedno ne izbere tistega, kar veleva um, je nekaj, kar se v medosebnih odnosih redno dogaja. Pa ne samo tam. Tudi, ko je v igri izbira pasjega ljubljenčka, ravnamo enako. Raziskava, ki so jo opravili psihologi univerze Indiana, je pokazala, da tisto, kar ljudje želijo, ko izbirajo psa, pogosto ni v skladu s tem, kar na koncu izberejo.

Prijaznost in igrivost najpomembnejši lastnosti

Raziskovalci so pse v zavetišču razvrstili na podlagi 13 lastnosti: starost, spol, barva, velikost, rodovniški status, treniranost, živčnost, inteligenca, zaščitništvo, energičnost, razburljivost, igrivost in prijaznost. Potem so raziskali želje 1229 ljudi, ki so obiskovali pse, vključno s 145, ki so se odločili za posvojitev. Ugotovili so podobne vedenjske vzorce, kot se dogajajo pri zmenkih, ko se romantične preference pogosto ne ujemajo z lastnostmi partnerja, ki ga izberemo.

“Ljudje so psa, ki jim je “ukradel srce”, opisovali drugače kot vsi ostali.”

Čeprav je večina ljudi navedla številne lastnosti – najpomembnejša je bila prijaznost, so jih izbrani psi imeli le nekaj: prijaznost, starost in igrivost. Pri vsem ostalem je razum odpovedal, vlogo odločevalca pa je prevzelo srce (oziroma čustva). Raziskovalci so ugotovili tudi, da, podobno kot pri izbiri partnerja, tudi pri izbiri psa šteje – izgled. Fizična privlačnost je zelo pomembna.

Gledanje skozi rožnata očala

Izkazalo se je tudi, da so ljudje psa, ki jim je »ukradel srce«, opisovali precej drugače kot vsi ostali, vključno z osebjem zavetišča. Vzporednica je bila tudi pri spreminjanju navad zaradi druženja z izbranim psom. Moški so se na primer odrekli gledanju nogometne tekme, ženske obisku frizerja. »Enak proces se dogaja, ko smo zaljubljeni. Partnerja vidimo drugače kot okolica in pogosto neobjektivno, zaradi nje/njega pa smo pripravljeni tudi spremeniti svoje navade,« izpostavljajo avtorji raziskave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj