Kaj petje fiziološko naredi v možganih – presenečeni boste

V možganih obstaja skupina nevronov, ki se odziva na petje, ne pa na druge oblike glasbe.

Obstaja skupina nevronov, ki se odziva zgolj na petje, tik poleg nje pa je druga skupina nevronov, ki se odziva na vse vrste glasbe. Foto: Bigstock

Nevroznanstveniki so prvič identificirali skupino nevronov v človeških možganih, ki se odzovejo, ko zaslišimo petje, ne aktivira pa jih druga vrste glasbe. Zdi se, da se ti nevroni, ki jih najdemo v slušni skorji, odzivajo na specifično kombinacijo glasu in glasbe, ne pa na običajen govor ali instrumentalno glasbo. Kaj natančno počnejo, ni znano in bo za odkrivanje potrebno več dela, pravijo raziskovalci.

Nevrone odkrilo znotrajlobanjsko snemanje

Delo temelji na študiji iz leta 2015, v kateri je ista raziskovalna skupina uporabila funkcionalno slikanje z magnetno resonanco (fMRI) za identifikacijo populacije nevronov v možganski slušni skorji, ki se odziva na različno glasbo. Zdaj so posneli električne aktivnosti na sami površini možganov, kar je dalo veliko natančnejše informacije. »Obstaja skupina nevronov, ki se odziva zgolj na petje, tik poleg nje pa je druga skupina nevronov, ki se odziva na vse vrste glasbe. S funkcionalno magnetno resonanco obeh skupin ni mogoče ločiti. Z intrakranialnim (znotrajlobanjskim) snemanjem pa smo jih lahko ločili,« pravijo avtorji.

Predvajanje 165 različnih zvokov

V študiji iz leta 2015 so raziskovalci uporabili funkcionalno magnetno resonanco (fMRI) za skeniranje možganov udeležencev, ko so ti poslušali 165 različnih zvokov – vključno z različnimi vrstami govora in glasbe, pa tudi vsakodnevnimi zvoki, kot je tapkanje s prstom ali lajanje psa. Prav za potrebe študije so zasnovali posebno metodo analize posnetkov fMRI, ki jim je omogočila identifikacijo šestih nevronskih skupin z različnimi vzorci odziva. Med njimi je bila tudi selektivna populacija, ki se je odzivala na glasbo, in druga populacija, ki se je odzivala zgolj na govor. V novi študiji so uporabili elektrokortikografijo (ECoG) – metodo, ki omogoča beleženje električne aktivnosti s pomočjo elektrod, nameščenih znotraj lobanje. To ponuja veliko natančnejšo sliko električne aktivnosti v možganih v primerjavi z fMRI (ki meri pretok krvi v možganih kot približek nevronske aktivnosti).

Elektrokortikografija splošno uporabljena pri epilepsiji

Elektrokortikografije pri ljudeh običajno ni mogoče izvajati. Gre namreč za invazivno tehniko, ki se pogosto uporablja za spremljanje bolnikov z epilepsijo, bodisi pred operacijo bodisi za zdravljenje epileptičnih napadov. Bolnike z nameščenimi elektrodami znotraj lobanje spremljajo več dni, da lahko na primer pred operacijo ugotovijo, od kod izvirajo epileptični napadi. V tem času, če se bolniki strinjajo, lahko sodelujejo v študijah, ki vključujejo znotrajlobanjsko merjenje možganske aktivnosti pri opravljanju določenih nalog. V tej študij je sodelovalo 15 bolnikov. Predvajali so jim 165 različnih zvokov – tistih, ki so jih uporabili v študiji leta 2015. Lokacijo elektrod vsakega pacienta so določili njihovi kirurgi. Novo odkrita populacija nevronov, ki jo je aktiviralo petje, je imela zelo šibek odziv tako na govor kot na instrumentalno glasbo. Nahaja na vrhu temporalnega režnja, v bližini regij, ki so selektivne za jezik in glasbo.

Vir: Norman-Haignere et al. A neural population selective for song in human auditory cortex. Current Biology. 2022; 32. https://doi.org/10.1016/j.cub.2022.01.069.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj