Izpostavljenost osvinčenemu bencinu znižala IQ polovici Američanov

Leta 1923 je bil bencinu prvič dodan svinec z namenom zaščite motorja in izboljšanja zmogljivosti avtomobilov. Praksa se je nadaljevala skoraj do konca prejšnjega stoletja, cena na zdravju, ki smo jo plačali ljudje, pa je bila visoka.

Closeup refuel gasoline in gas-station on wh Glavni način toksikacije s svincem je bil prav preko izpostavljenosti izpušnim plinom avtomobilov, ki so uporabljali osvinčen bencin. Foto: Bigstock

Izpostavljenost izpušnim plinom osvinčenega bencina v otroštvu je polovici danes živečim Američanom »ukradla« več kot 824 milijonov točk IQ. Ugotovitve tudi kažejo, da so vsi, rojeni pred letom 1996, izpostavljeni večjemu zdravstvenemu tveganju tudi za druge kronične bolezni, predvsem nevrološke. Osvinčeni bencin je večina držav sicer konec prejšnjega stoletja prepovedala. Največja izpostavljenost svincu zaradi uporabe osvinčenega bencina je bila v letih od 1960 do 1970.

Varne meje izpostavljenosti svincu ni

Svinec je nevrotoksičen in lahko erodira možganske celice, ko vstopi v telo. Varne izpostavljenosti svincu ni – stiku se je treba popolnoma izogniti. Majhni otroci so za učinke svinca še posebej občutljivi: izpostavljenost tej strupeni kovini poslabša razvoj možganov in zmanjša kognitivne sposobnosti. Naše telo tudi nima nobenega mehanizma, da bi kvarno delovanje svinca na človeško telo preprečilo. Svinec preide v krvni obtok, ko ga v obliki prahu vdihnemo ali zaužijemo z vodo (v preteklosti so bile standard svinčene cevi za vodo, ki so ponekod v uporabi še zdaj). Ko je svinec enkrat v krvnem obtoku, preide krvno-možgansko pregrado in vstopi v možgane. Glavni način toksikacije s svincem je bil prav preko izpostavljenosti izpušnim plinom avtomobilov, ki so uporabljali osvinčen bencin.

Zmanjšanje IQ za štiri točke, večje tveganje tudi za duševne bolezni

Da bi ugotovili, kako je uporaba osvinčenega bencina pustila trajen pečat na zdravju ljudi, so na univerzi v Floridi analizirali javno dostopne podatke o ravneh svinca v krvi ameriških otrok. Kombinirali so jih s podatki o (u)porabi osvinčenega bencina in statističnimi podatki o populaciji ter tako določili verjetno vseživljenjsko breme izpostavljenosti svincu. Do leta 2015 je imelo več kot 170 milijonov Američanov (več kot polovica prebivalstva ZDA) klinično skrb vzbujajoče ravni svinca v krvi, ko so bili otroci. To jim je znižalo IQ kar za nekaj točk (v povprečju za skoraj 4) in jih izpostavilo večjemu tveganju za druge dolgotrajne zdravstvene težave, kot so zmanjšana velikost možganov, večja verjetnost duševnih bolezni in povečane srčno-žilne bolezni v odrasli dobi.

Vir: McFarland MJ, Hauer ME, Reuben A. Half of US population exposed to adverse lead levels in early childhood. Proc Natl Acad Sci U S A. 2022 Mar 15;119(11):e2118631119. doi: 10.1073/pnas.2118631119. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj