Kaj ima telesna drža z glavobolom

Avtor: Nataša Sinovec

Ste kdaj pomislili, koliko časa dnevno presedite in kako pogosto imate pri tem glavo upognjeno navzdol? Imate tudi ko stojite, strmite v telefon, tablico … glavo upognjeno navzdol?

Pri vzravnani drži so gledano s strani vsi nosilni sklepi – gleženj, koleno, kolk in rame – poravnani na isti navidezni navpičnici, ki je hkrati težiščnica. Sredina glave je kot krona vzravnane drže točno nad ramenom. Telesna drža je zelo pomembna, saj vpliva na delovanje krvno-žilnega, dihalnega, prebavnega, imunskega in živčnega sistema.

Ste kdaj pomislili, koliko časa dnevno presedite in kako pogosto imate pri tem glavo upognjeno navzdol? Imate tudi ko stojite, strmite v telefon, tablico … glavo upognjeno navzdol? In koliko časa dnevno namenite gibanju, ki bi prispevalo k ravnovesju vsega prej omenjenega? Je torej vaša drža taka, da je glava v nevtralnem položaju na težiščnici ali kje drugje? 

 
 Nevtralen položaj glave.

 
 Glava je pomaknjena naprej

Ko se glava pomakne naprej od težiščnice, se morajo relativno majhne mišice vratu neprestano boriti s silo gravitacije, kar je zanje resnično težko delo. Verjetno bi se vam zdele bolečine v vratu in ramenih popolnoma logična posledica, če bi si okrog vratu obesili 10-kilogramsko lubenico in z njo ves dan hodili naokrog. Za vsak centimeter pomika glave naprej od težiščnice pomeni za mišice zgornjega dela hrbta in vratu, kot da bi glavo obtežili z dodatnima slabima dvema kilogramoma (pri petcentimetrskem pomiku glave naprej to znese že približno devet kilogramov). Toliko bolj se morajo namreč te mišice naprezati, da preprečijo padec brade na prsi.

Rezultat take drže so neprestano napete in zategnjene mišice vratu. Tiste, ki potekajo ob vratnih arterijah, ne morejo v polni meri pomagati pri transportu s kisikom bogate krvi v možgane. Takemu položaju glave pogosto delajo družbo tudi navzdol in naprej povešena ramena ter povečan upogib zgornjega dela hrbta, kar »zapre« prsni koš. Pljuča in glavna dihalna mišica – trebušna prepona – se znajdejo v utesnjenem prostoru, ki jim onemogoča polno delovanje. Preskrba možganov s kisikom je ohromljena. Poleg tega stalno pokrčene mišice zadnjega dela vratu (subokcipitalne mišice) pritiskajo na živce na tem delu, kar lahko povzroči glavobol. Ste še vedno prepričani, da je za vaše glavobole kriv stres?

Z enostavnim funkcionalnim testom lahko položaj glave preverimo sami. Postavimo se ob steno, tako da se je dotikamo s petami, zadnjico in hrbtom. Če se ob sproščeni stoji ob steni tudi glava samodejno dotika stene, pomeni, da je tam, kjer mora biti. Če pa jo moramo zavestno prisloniti k steni ali pa tega sploh ne moremo, pomeni, da je glava pomaknjena naprej.

Z rednim izvajanjem izbranih vaj, ki ciljajo vzroke za zamike telesne drže, lahko držo izboljšamo in odpravimo vzrok za marsikatero nadlogo, ki nam greni življenje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj