Podnebne spremembe Evropi prinašajo dolgotrajne nevihte

Podnebne spremembe povzročajo tudi velik porast močnih, počasnih neviht, je pokazala nova študija univerze Newcastle in britanskega meteorološkega urada Met Office.

Z globalnim segrevanjem poleg povečanja količine padavin lahko pričakujemo tudi veliko povečanje počasnih neviht. Kako uničujoč je njihov potencial, so lepo pokazale nedavne katastrofalne poplave v Nemčiji in Belgiji. Foto: Bigstock

Raziskovanje vpliva podnebnih sprememb na nevihte z obilnim dežjem po Evropi je pokazalo, da se bodo slednje v prihodnosti znatno povečale. Znanstveniki ocenjujejo, da bodo dolge, močne nevihte na kopnem do konca stoletja 14-krat pogostejše. Prav ta tip neviht ima potencial za zelo veliko padavin z uničujočimi posledicami, kot smo pred kratkim videli v Nemčiji in Belgiji.

Povečanje tveganja za nenadne in hude poplave

V Centru Hadley britanskega urada Met Office so skupaj z Univerzo Newcastle za napoved »obnašanja« neviht porabili zelo podrobne simulacije podnebnih modelov. Ugotovili so, da počasnejše nevihte povečuje količino padavin, ki se kopičijo lokalno – kar povečuje tveganje za nenadne in hude poplave po vsej Evropi. Objava v reviji Geophysical Research Letters tudi kaže, da podnebne spremembe povečajo trajanje izpostavljenosti tem skrajnostim.

Modeli z mrežo razmika 2 kilometra

“Močni super računalniki omogočajo podnebne simulacije, s katerimi lahko dolgoročno zelo natančno predvidimo dogajanje. Gre za modele, ki imajo mrežo razmika približno 2 kilometra – kar omogoča, da veliko bolje simulirajo nevihtne sisteme. Z uporabo teh najsodobnejših orodij smo lahko razvili matrike za primere »običajnih« neviht ter tudi tako imenovanih počasnih (skoraj stacionarnih) neviht, ki imajo velik potencial za velike količine padavin,« poročajo avtorji.

Pogostnost ekstremnih padavin (EPP) (a) v trenutnem podnebju, (b) v prihodnjih 10 letih, (c) normalno stanje EPP. Na spodnjem delu slike: Pogostnost počasnih ekstremnih padavin (SEPP) v trenutnem podnebju (d) , v prihodnjih 10 letih letih (e), normalno stanje SEPP (f). (Foto: Met Office)

Globalno segrevanje spreminja “obnašanje” neviht

Profesor Hayley Fowler iz Tehniške fakultete Univerze Newcastle pojasnjuje, da so vlade po vsem svetu so prepočasi zmanjševale emisije toplogrednih plinov. »Globalno segrevanje se nadaljuje. Navedena študija kaže, da bodo spremembe v »obnašanju« neviht pomembne in bodo povečale pogostnost uničujočih poplav po Evropi. Hkrati je tudi poziv za izgradnjo boljših sistemov za opozarjanje in ukrepanje v izrednih razmerah. Varnostne dejavnike v zvezi s podnebnimi spremembami bo potrebno vključiti v infrastrukturne zasnove, če hočemo, da bomo kos tem hudim vremenskim pojavom.”

Uničujoči potencial počasnih neviht

Dr. Lizzie Kendon, znanstvena sodelavka v Met Officeu in profesorica na Univerzi Bristol pravi, da študija kaže, da z globalnim segrevanjem poleg povečanja količine padavin lahko pričakujemo tudi veliko povečanje počasnih neviht. Kako uničujoč je njihov potencial, so lepo pokazale nedavne katastrofalne poplave v Nemčiji in Belgiji. Trenutno so počasne intenzivne nevihte v Evropi izjemno redke, do njih občasno prihaja v nekaterih predelih Sredozemlja.

“Napoved, da bi lahko počasne močne nevihte do konca stoletja v Evropi postale do 14 krat pogostejše, prinaša resne posledice širom Evrope – če ne bomo omejili emisij toplogrednih plinov .” Natančne napovedi intenzivnih padavinskih dogodkov so ključne tudi za pripravo učinkovitih načrtov prilagajanja in blaženja posledic, še izpostavlja Kendon.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj