Novo: Spletna stran za bolnike z migreno

Migrena ni zgolj glavobol. Je kompleksna nevrološka motnja, ki zelo zaznamuje življenje bolnikov in njihove odnose s svojci, prijatelji in sodelavci. Zdaj si lahko pomagajo s spletno stranjo, zasnovano posebej zanje.

Svetovna zdravstvena organizacija uvršča migreno na šesto mesto najbolj onesposabljajočih bolezni. Foto: Bigstock

Novo spletno stran o migreni so zasnovali pri farmacevtski družbi Novartis, prinaša pa številne informacije tako za bolnike kot tudi za njihove svojce. Na spletni strani www.migrena.si boste našli koristne informacije o migreni, o simptomih in vzrokih za migreno ter o obvladovanju in zdravljenju migrene. Prav tako so na spletni strani zbrana različna gradiva in pripomočki, ki lahko pomagajo pri obvladovanju migrene: dnevnik glavobola, vodnik za pogovor z zdravnikom in aplikacija Migraine Buddy.

Nasveti za življenje z migreno

Zelo zanimiv je del z nasveti za življenje z migreno. Migrena lahko vpliva na vse vidike vsakdanjega življenja. Kako se borite s simptomi, sprožilci in napadi migrene, oziroma kako jih zdravite, ko opravljate svoje obveznosti? Katere nasvete lahko upoštevate za čim manj sprožilcev migrene? Dve strokovnjakinji sta z delili svoje nasvete o najboljših načinih za obvladovanje migrene na delovnem mestu in vključili vse tiste težave, ki so pri ljudeh z migreno najpogostejše.

Če imate migreno, obiščite zdravnika

Svetovna zdravstvena organizacija uvršča migreno na šesto mesto najbolj onesposabljajočih bolezni.1 Kar 90 odstotkov ljudi, ki imajo migreno, namreč navaja, da z migreno niso sposobni delati oziroma opravljati vsakodnevnih opravil.1 Kljub temu je po podatkih le med 5 in 20 % bolnikov z migreno obravnavnih pri nevrologu.2 Zato strokovnjaki pozivajo osebe, ki imajo migreno, predvsem tiste s hudimi napadi migrene več dni v mesecu, naj obiščejo nevrologa in se posvetujejo o možnosti zdravljenja. Nove terapije učinkovito delujejo na sistem CGRP, ki igra eno od ključnih vlog pri razvoju simptomov migrene.

Reference: Katsarava Z in sod. J Headache Pain 2018;19:10

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj