Tehnika PING: operacija možganov brez skalpela

Nova neinvazivna tehnika PING za odstranjevanje okvarjenih možganskih lezij omogoča zdravljenje nevroloških bolezni brez potrebe po običajni operaciji možganov.

Nova tehnika se imenuje PING in je v laboratorijskih študijah izkazala izjemen potencial. Ena od možnih indikacij za uporabo je zdravljenje epilepsije, ki se ne odziva na zdravila. Foto: Bigstock

Raziskovalci iz Medicinske fakultete Univerze Virginija so v sodelovanju z Univerzo Stanford razvili neinvaziven način za odstranjevanje okvarjenih možganskih struktur. Tehnika, ki je sicer še v preizkusni fazi, obeta veliko – med drugim zdravljenje nekaterih za bolnika izčrpavajočih bolezni brez potrebe po operaciji možganov.

Ultrazvočni valovi nizke intenzivnosti v kombinaciji z mikro mehurčki

Če bo metoda uspešno uvedena v klinično prakso, bo spremenila zdravljenje nekaterih najbolj zahtevnih in zapletenih nevroloških bolezni, vključno z epilepsijo in motnjami gibanja. Pristop uporablja usmerjene ultrazvočne valove nizke intenzivnosti v kombinaciji z mikro mehurčki. Ti preidejo skozi možgansko krvno bariero in omogočijo ciljno dostavo nevrotoksina, ki uniči poškodovane možganske celice. Metoda ima ima potencial, da nadomesti obstoječe kirurške postopke za zdravljenje nevroloških motenj, ki se ne odzivajo na zdravila. Gre za edinstven pristop, ki »odpravlja« obolele možganske celice, hkrati pa ne poškoduje zdravih, pravijo avtorji.

Velik potencial pri zdravljenju epilepsije

Nova tehnika se imenuje PING in je v laboratorijskih študijah izkazala izjemen potencial. Ena od možnih indikacij za uporabo je zdravljenje epilepsije, ki se ne odziva na zdravila. Trenutno take bolnike (ki jih je kar tretjina) zdravijo s »klasično« operacijo, s katero zmanjšajo ali odpravijo epileptične napade. Vendar je operacija uspešna le pri nekaterih bolnikih. Poskusi so pokazali, da PING zmanjša ali odpravi napade v dveh raziskovalnih modelih epilepsije. Prinaša zdravljenja epilepsije na skrbno usmerjen in neinvaziven način, brez potrebe po  operaciji možganov. Druga pomembna potencialna prednost tehnike PING je, da bi lahko spodbudila kirurško zdravljenje tudi tistih bolnikov, ki zavračajo zdravljenje z operacijo.

Izjemna natančnost in ciljno delovanje

PING fokalno odstrani nevrone v možganski regiji, hkrati pa nepoškoduje okoliških celic. Nasprotno pa trenutno razpoložljivi kirurški pristopi poškodujejo vse celice v zdravljeni možganski regiji. Ključna prednost pristopa je tudi njegova neverjetna natančnost. Z magnetno resnonanco natančno določijo poškodovano mesto in s pomočjo zvočnih valov možgansko krvno pregrado odprejo točno tam, kjer je to potrebno ter z nevritoksinomm uničijo poškodovane celice. Druga pomembna prednost novega pristopa je, da se lahko uporablja na tarčah nepravilne oblike ter na področjih, ki jih je s standardno operacijo težko ali nemogoče doseči. »Upamo, da bo tehnika PING bo postala ključni element v naslednji generaciji zelo natančnih, neinvazivnih nevrokirurških pristopov za zdravljenje večjih nevroloških motenj,” so optimistični avtorji.

Povezavo od izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj