Da je v lekarni na voljo vse, kar potrebujemo

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Ob omembi veletrgovin z zdravili se nam zdi, da vemo vse, ob natančnejšem premisleku pa hitro postane jasno, da o njih pravzaprav ne vemo veliko. Porajajo se vprašanja, kot so: kakšna je njihova vloga, kakšno delo opravljajo, zakaj so njihove storitve potrebne? Kaj bi bilo, če jih ne bi bilo? So motnja ali rešitev? Na hitro se zazdi, da so vrinjen člen med proizvajalci in lekarnami. Pa je to res tako? 

lekarna

Brez veletrgovine ne bi imeli kakovostne, celovite in stalne izbire zdravil in tudi vseh preostalih izdelkov, ki jih najdemo samo v lekarnah, in brez katerih bi si življenje danes le težko predstavljali. 

Veletrgovina z roko v roki sodeluje z lekarnami; to sodelovanje se začne že pri izbiri izdelkov in je tesno povezano vse do same dostave. Prav tako je veletrgovina tista, ki poskrbi, da so zdravila, ki niso bila uporabljena ali so kako drugače poškodovana, pravilno zbrana in odstranjena.

 »Veletrgovine smo že dolgo pomemben člen v oskrbi zdravstva z zdravili in medicinskimi pripomočki in tako je še danes na vseh trgih EU in ZDA. Imamo pet pomembnih vlog v oskrbi trga z zdravili. Prva je celovita, zanesljiva in hitra oskrba z vsemi zdravili, ki jih slovenski bolniki potrebujejo. Najpozneje v 24 urah dostavimo zdravila do lekarn. Veletrgovine zmanjšujemo število transakcij med proizvajalci zdravil in lekarnami, zelo pomembna vloga pa je tudi v opravljanju številnih storitev z dodano vrednostjo za lekarne. Z zalogami zdravil tudi sofinanciramo zdravstveni sistem, neprecenljiva vloga veletrgovine pa je seveda zagotavljanje kakovosti v oskrbi z zdravili. Za zdravila se zahtevajo najvišji standardi, da so ta varna in učinkovita, zato je celotna oskrbna veriga z zdravili, od proizvajalca zdravil, prek veletrgovin in lekarn do bolnika, izredno regulirana,« je v pogovoru ob visokem 70-letnem jubileju strnil misli predsednik uprave naše največje veletrgovine z zdravili, Kemofarmacije, Davorin Poherc.

 
kemofarmacija, poherc davorin

»Z maksimalno kontrolo skrbimo, da ohranimo zdravila varna, kakovostna in učinkovita, ter da v oskrbno verigo zdravil ne vstopijo ponaredki, ki danes tudi že v državah EU postajajo problem. Prav zagotavljanje sledljivosti zdravil od proizvajalca do lekarn je tisto, kar prepreči, da bi se na policah lekarn znašla ponarejena zdravila,« poudari Davorin Poherc, predsednik uprave Kemofarmacije.

Oskrba z življenjsko pomembnimi zdravili tudi ob koncu tedna in med prazniki

Bolniki z receptom v lekarni pričakujemo, da bodo zdravila na voljo takoj ali pa vsaj v najkrajšem mogočem času, torej še isti ali naslednji dan. Pa tudi zdravila, ki jih dobimo brez recepta, morajo biti dostopna, saj jih ne želimo iskati po več lekarnah. »In ravno to stalno dostopnost zdravil zagotavljamo pri nas«, razloži Davorin Poherc. »Pri veletrgovcu z zdravili lahko zunanje in tudi bolnišnične lekarne naročijo praktično vsa zdravila, ki jih naši bolniki potrebujejo. V roku 24 ur veletrgovci zagotavljamo dostavo zdravil lekarnam, izvajalcem zdravstvene in veterinarske dejavnosti. Za praktično vsa zdravila, namenjena slovenskemu trgu, imamo zalogo za približno mesec dni. Zaradi daljših rokov dobave je to še posebej pomembno za zdravila iz drugih držav. Za življenjsko pomembna zdravila pa imamo organizirano dežurno službo, ki zagotavlja oskrbo tudi ob koncu tedna in praznikih.«

Zmanjševanje števila transakcij in hitra dostava

Si predstavljate, da bi vseh več kot 100 farmacevtskih podjetij samo vozilo svoja zdravila v lekarno? Nastal bi nepopisen kaos in velike časovne izgube. Lekarne bi se verjetno ukvarjale samo še z naročanjem, pogosto v tujino, in s sprejemom zdravil, kar bi močno podaljšalo dostavne čase zdravil. Potrebovale bi tudi nove skladiščne prostore. Ravno tukaj se pokaže pomembna vloga veletrgovin, ki s svojo logistiko poskrbijo, da so vsa zdravila v potrebni količini v lekarni, ko jih bolniki potrebujejo. V vseh lekarnah, tudi tistih najmanjših in najbolj odročnih. »Če je treba, dostavimo tudi eno škatlico zdravila za enega bolnika,« pojasni predsednik uprave naše največje veletrgovine z zdravili. Razloži tudi, zakaj je združeno naročilo več proizvajalcev v enem naročilu učinkovitejše. »Veletrgovine pomembno zmanjšamo število transakcij, ki so potrebne, da zdravilo doseže lekarno, v primerjavi z direktno dobavo od proizvajalca zdravil. Namesto 100 milijard transakcij jih danes na šestih ključnih evropskih trgih rabimo le 800 milijonov. Takšna nabavna veriga je zagotovo stroškovno učinkovitejša in omogoča zanesljivejšo oskrbo z zdravili. Kar je zelo pomembno, saj so zdravila blago posebnega pomena in hitra dostava lahko rešuje življenja.«

zdravila

Slikovit prikaz učinkovitosti veletrgovinskega poslovanja – število transakcij se močno zmanjša


Sofinanciranje zdravstvenega sistema

Veletrgovci v povprečju financirajo zaloge zdravil za več kot 30 dni. Na ta način omogočajo zanesljivo oskrbo trga z zdravili, saj je zdravilo tako še nekaj časa na voljo tudi, če pride do motene oskrbe s strani proizvajalca zdravil. Profitabilnost in s tem delovanje veletrgovcem zagotavljata široka paleta zdravil, ekonomija obsega in nenehne optimizacije procesov ter razvoj.

Storitve z dodano vrednostjo

 kemofarmacija

»Kemofarmacija ni samo veletrgovec, nudimo tudi številne storitve, ki imajo dodano vrednost. Z njimi razbremenjujemo lekarniške farmacevte in tako pomagamo pri optimizaciji dela v lekarnah, da lekarniškim farmacevtom ostane več časa za izdajo zdravil in svetovanje bolnikom. Največji del vsakodnevnega poslovanja lajšamo lekarnam s spletnim portalom Elona, prek katerega lekarne naročajo. Prodajni portal je povezan z nabavnim, ki pa je namenjen dobaviteljem. Večina našega prometa poteka prek obeh portalov. Enkrat mesečno izdamo tiskano glasilo FarmaInfo z novostmi, ki so na voljo pri nas, in drugimi aktualnimi strokovnimi vsebinami. Upravljamo tudi spletni portal za strokovno izobraževanje FarmaPro, ki se je med lekarniškimi farmacevti dobro uveljavil. Danes seveda ne gre brez e-novičnika in videopredstavitev zdravil ter preostalih izdelkov, objavljenih na spletnem portalu.« 

Varno odstranjevanje zdravil za ohranitev čistega okolja

Kemofarmacija je glavni nosilec skupnega načrta ravnanja z odpadnimi zdravili pri nas. To pomeni, da skrbi za dostavo posebnih zbiralnikov za odpadna zdravila na zbirna mesta (npr. v lekarno), odvoz polnih zbiralnikov z zbirnih mest, prehodno skladiščenje in odvoz v ustrezno predelavo oziroma uničenje.

 »Tu smo že 70 let!«

»Kot vodilni veletrgovec z zdravili smo eden izmed ključnih členov v verigi oskrbe z zdravili v Sloveniji. S kakovostno in z zanesljivo oskrbo lekarn, bolnišnic in preostalih zdravstvenih organizacij skrbimo, da so kakovostna, varna in učinkovita zdravila dostopna vsem in takrat, ko jih potrebujejo,« poudari sogovornik in sklene, da vsakodnevno stremijo k polnemu uresničevanju njihovega slogana: »Vse na enem mestu za lekarne – hitro, varno in zanesljivo. Zato se lekarne in celotno zdravstvo, lahko zanesejo na nas. In to že 70 let.«


Kako  je Kemofarmacija rastla – od prvih korakov do najsodobnejšega veletrgovca z zdravili

Nadvse zanimiv je zgodovinski pregled, ki se začenja kmalu po drugi svetovni vojni. Kemofarmacija je bila ustanovljena z odločbo vlade Ljudske republike Slovenije leta 1947. Sedež je imela v središču Ljubljane na Metelkovi ulici 7. Petindvajset zaposlenih je delalo v skromnih prostorih brez ustreznih prevoznih sredstev. Za dobavo blaga lekarnam po Ljubljani so uporabljali tudi tricikle in vozičke.

kemofarmacija-dostava

Najprej so se posvetili ureditvi prostorov in nabavi osnovne opreme ter pridobivanju kakovostnih kadrov. Ustanovili so lastni galenski in kontrolno-analizni laboratorij, ki je v takratnih pogojih pomanjkanja zdravil in pogostega izdelovanja galenskih ter magistralnih pripravkov v lekarnah zelo izboljšal kakovost dobavljenih surovin.

V šestdesetih letih se je začel razvoj jugoslovanske farmacevtske industrije in Kemofarmacija se je širila prek republiških meja. Leta 1967 je s kakovostno preskrbo zdravstva postala vodilna jugoslovanska veledrogerija, v Sloveniji pa je veliko prispevala k širjenju lekarniške in bolnišnične mreže. Zaradi požara v skladišču leta 1975 so začeli graditi nov objekt. V začetku osemdesetih se je Kemofarmacija preselila v sodobne poslovne prostore na Brdu v Ljubljani, kjer je tudi danes.

Leta 1991 je Kemofarmacija številna manjkajoča zdravila jugoslovanskih proizvajalcev hitro nadomestila s slovenskimi in z zdravili zahodnoevropskih proizvajalcev. Leta 2004 je postala del  mednarodne skupine Celesio. Pridobila je dovoljenje za delno izdelavo zdravil, kar pomeni tudi možnost opremljanja zdravil z nalepkami in navodili za uporabo ter njihovo prepakiranje.Uvedla je e-poslovanje in leta 2006 razširila skladiščne prostore z dodatnimi 4000 m2, kar predstavlja novih 5.000 paletnih mest. 

kemofarmacija

Leta 2014 je skupina Celesio in z njo Kemofarmacija postala del ameriške družbe McKesson, ustanovljene leta 1833. Nastal eden največjih farmacevtskih veletrgovcev, logistov in ponudnikov zdravstvenih storitev na svetu, ki deluje na 16 trgih in zaposluje približno 75.000 ljudi. Lani jeseni se je Celesio preimenoval v McKesson Europe.

Kemofarmacija je zaznamovala 70 let delovanja, ki ga vsa leta še dodatno plemenitijo z aktivnostmi, ki krepijo družbeno odgovornost, spodbujajo zdrav življenjski slog in pomagajo ljudem na njihovi poti do zdravja ter boljše kakovosti življenja. 


kemofarmacija

Foto (naslovna): Bigstock
Foto (ostalo): Kemofarmacija

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj