Bolečine v mišicah zaradi uživanja statinov

Avtor: Bojan Madjar, mag. farm., spec.

V lekarno ste prišli po zdravilo, s katerim se še niste zdravili. Magistra farmacije vam pojasni, da morate zdravilo odmerjati vsak dan, in to po eno tableto. Ni pomembno, ali ga vzamete ob obroku hrane ali ne. Naroči pa vam, da zdravilo odmerjate zvečer, saj bo tako učinkovitost najoptimalnejša. 

srce

Priporoča vam, da tableto poplaknete s kozarcem vode, odsvetuje vam sok iz grenivke, saj določene spojine v grenivki vplivajo na delovanje zdravila, kar lahko poveča možnost pojava neželenih učinkov.

Neželeni učinki zdravila vas še posebej skrbijo, saj ste zadnjič na spletu prebrali, da lahko škodi mišicam. Čeprav ste o tem že govorili z zdravnikom, vam pogovor še z enim strokovnjakom zmanjša skrb ob zdravljenju z novim zdravilom. Po pogovoru z magistro farmacije lekarno zapustite odločeni, da boste zdravilo redno uporabljali, saj se zavedate koristi, ki jih zdravljenje z zdravilom omogoča. Zdravnica in farmacevtka sta vam predstavili tudi tveganja, hkrati pa vas opremili z informacijami, kako jih zmanjšati in kako ravnati, če se neželeni učinki pojavijo.

Zelo pogosto predpisovano zdravilo

Opisani primer ni redek v slovenskih lekarnah. Zaradi visoke prevalence srčno-žilnih bolezni so statini ena izmed najpogosteje predpisovanih zdravil. V veliko obsežnih raziskavah so nedvoumno dokazali njihove koristi, saj pomembno zmanjšajo incidenco, torej pojavnost srčno-žilne obolevnosti. Z zdravljenjem s statini tako preprečujemo dogodke, kot sta srčni infarkt in možganska kap, če izpostavimo najbolj znane.

 
Bojan Madjar, mag. farm., spec., koordinator projekta farmacevtske skrbi »Vprašajte o svojem zdravilu«

Pogosto bolečine v mišicah

Občutek imam, da se dandanes v lekarnah pogosteje pogovarjamo o neželenih učinkih zdravil kot v preteklosti. K temu verjetno pripomore dostop do medmrežja, po katerem se velikokrat širijo nekritične informacije. Seznanjenost bolnika s koristmi in tveganji zdravljenja z zdravilom je dobrodošla. A pomembno je, da ima bolnik na voljo objektivne in resnične podatke. Statini seveda lahko povzročajo, podobno kot druga zdravila, neželene učinke. Med njimi so tisti izraženi v mišicah, najpogostejši. Statini tudi niso edina izmed skupin zdravil, ki lahko povzročajo bolečine v mišicah. Mišične bolečine se pojavijo pri 1 % do 10 % bolnikov, zdravljenih s statini. Bolniki običajno čutijo bolečine v proksimalnih mišicah rok (ramenski obroč in nadlahti) in nog (stegna), lahko tožijo tudi o mišični šibkosti ali okorelosti. Bolečine se običajno pojavljajo simetrično (v obeh rokah, v obeh nogah), povečajo se ob fizični aktivnosti. Vsaka bolečina v mišicah pri bolniku, zdravljenim s statinom, še ne kaže na mišične poškodbe, vendar ob tipičnih bolečinah, ko upravičeno sumimo, da bi bolečine lahko pripisali zdravilu, preverimo tudi to možnost. Zdravnik takrat lahko prek laboratorijske preiskave preveri, ali se v krvi nahaja spojina, ki nakazuje na poškodbe mišičnih vlaken. Ob negativnem izvidu običajno nadaljujemo zdravljenje s statini, če bolečino lahko prenašamo.

Poškodba mišic zaradi statinov

Pozitiven izid je redek, saj se bolečine v mišicah, povezane z mišičnimi poškodbami, pojavljajo pri manj kot enem bolniku med 1.000 zdravljenimi s statinom. V takem primeru zdravnik običajno za krajši čas prekine zdravljenje s statinom in nato nadaljuje z manjšimi odmerki ali drugim zdravilom.

Vzroki za nastanek mišičnih bolečin ob jemanju statinov

Na žalost ne moremo napovedati, ali se bo neželeni učinek izrazil ali ne. Tudi pri statinih nimamo jasnih razlik med posameznimi zdravili. Na nekatere dejavnike, ki povečajo verjetnost pojavljanja neželenih učinkov, kot je starost ali spol, ne moremo vplivati. Pomembno je, da zmanjšamo dejavnike, na katere lahko vplivamo, npr. čezmerno uživanje alkohola ali sočasna uporaba zdravil, ki povečajo možnost neželenih učinkov.

Po nasvet k zdravniku ali farmacevtu

Nedvomno je pri zdravljenju pomembno zaupanje v zdravnika in zdravilo. Nikakor pa nimamo v mislih potrebe po slepem zaupanju. Prav je, da se o zdravilu pozanimate. Previdni bodite le, pri kom informacije iščete. Zdravnik in farmacevt vam bosta lahko predstavila objektivne informacije in vas opremila tudi z napotki, kako ukrepati ob težavah.

Foto (naslovna): Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj