Ne zapostavljajte zdravja zadnjika

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

»Zadnjik je v slovenski medicini še vedno zadnji, mar ne? Verjetno je zato že skrajni čas, da mu posvetimo več pozornosti, razširimo obzorja in ga vsaj v tem delu postavimo na prvo mesto.« 

Tako sta v uvodu v novo knjižno izdajo, bogato opremljeno s slikovnim gradivom številnih stanj v proktologiji, zapisala avtorja asist. Ana Ramšak, specializantka dermatovenerologije, in doc. dr. Boštjan Mlakar, specialist kirurgije. A stanje in zdravje ‘tam doli ali od vzadaj’ je še vedno siva pega tudi pri veliki večini vseh nas, navadnih ljudi. Res že hude težave se morajo zgoditi na končnem izhodu človekove prebavne poti, da se ta odpravi po strokovno pomoč. Seveda to ni prav; z odlašanjem prepoznave stanja in potem njegovega zdravljenja se navadno povzročajo vse večja škoda in posledice, ki jih je težje popraviti.

O zadnjiku in njegovih bolezni se tudi sicer malo piše (in tudi govori). Ta še vedno nepresežen tabu bi lahko v veliki meri pomagala odpraviti prav omenjena knjiga, ki je sicer namenjena stroki, a nekaj poglobljenega vedenja o temi bo pomagalo razširiti obzorja vsem drugim. Tudi prvi recenzent prof. dr. Pavle Košorok opozori, da obravnavana problematika ni patologija na koncu telesa, ampak da je tudi zdravje tega dela človeškega telesa še kako pomembno, prof. dr. Igor Bartenjev pa svojo recenzijo sklene z željo po poenotenju obravnave bolnikov, ki pogosto tavajo od enega do drugega strokovnjaka s težavami, ki so lahko zelo hude in neredko močno vplivajo na kakovost njihovega življenja.

Iz uvoda Pregled dermatoveneroloških bolezni v proktologiji

V monografiji sta avtorja predstavila dermatovenerološka obolenja v proktologiji in ponudila uporabne nasvete za njihovo zdravljenje. »Študenti medicine med študijem pridobijo le malo informacij o proktologiji, usmerjene specializacije tega področja v Sloveniji nimamo, tiste specializacije, ki se pri svojem delu srečujejo z obolenji proktološke regije, pa ne ponudijo dovolj znanj, da bi zdravnik suvereno obvladal raznolikost obravnavane problematike.«

Knjigo lahko tudi naročite. Pišite na e-naslov [email protected]  

Kako je videti – kaj je narobe – kako zdravimo

Laiki bodo s knjigo občutno razširili svoje vedenje o obravnavanem področju; jezik je jasen in jedrnat, razumljiv tudi laiku; ta si bo lahko razjasnil številna stanja in termine, od tega, kaj zajema proktološki pregled, kako poteka, kdaj se izvede s prstom in kdaj s pomočjo anoskopa ali rektoskopa, kako se odvzamejo kužnine, o na primer analni manumetriji, ki se izvaja, ko je treba oceniti stanje pri nezmožnosti zadrževanja blata ali nasprotno, pri zaprtju … Beseda teče o zaprtju, bolečih krčih za zadnjikovo mišico, o srbežu, analnih fisurah, abscesu in o analnih fistulah, pilonidalnem sinusu pa seveda o hemoroidih in številnih drugih stanjih, ki jih čutimo tako in drugače, pa jih večinoma obdržimo zase. Prenekatera bi sicer zahtevala nujen pregled, hitro diagnostiko in tako zdravljenje, saj so lahko rdeči alarm za širitev raka (npr. tenezmi). Seveda ne manjka tudi poglavje o veneroloških boleznih v proktologiji, od okužbe z virusom herpes simpleks … do okužbe s HIV.

Po uvodu, v katerem se ni bilo mogoče izogniti anatomiji, se seznanite z anamnezo, s kliničnim pregledom in preiskavami proktoloških obolenj. Sledijo poglavje o simptomih in znakih proktoloških bolezenskih stanj, poglavje o dermatoloških boleznih proktološke regije in vsebine proktološke venerologije. Avtorja sta želela pripraviti uporabno knjigo, bogato s slikovnim gradivom, ki bi ponujala takojšen odgovor o potrebni terapiji za posamezno težavo oz. obolenje v proktološki regiji. Kot je znano, so v medicinskih učbenikih navadno opisane le zdravilne učinkovine za posamezno bolezen, ne pa tudi tovarniška imena zdravil in režim zdravljenja. Da bi uporabnikom knjige prihranila dragoceni čas v zbiranju informacij, sta se avtorja odločila, da navedeta vsa zdravila, ki so za posamezno patologijo med izidom knjige registrirana in aktivna v Sloveniji. Ne glede na to pa je knjiga izdana brez pokroviteljskih sredstev farmacevtskih družb. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj