Zdravila brez recepta

Avtor: mag. Nataša Cankar

Vsi poznamo zdravila brez recepta, ki jih včasih označujemo tudi s kratico OTC zdravila („over-the-counter“ zdravila). Namenjena so samozdravljenju. Z njihovo pomočjo naj bi posameznik sam vzdrževal svoje zdravje ali si pomagal v primeru lažjih obolenj.

Večinoma gre za zdravila rastlinskega izvora, multivitaminska in multimineralna prehranska dopolnila ter nekatera zdravila s protivnetnim ali protibolečinskim delovanjem, antiseptike itn. Tovrstnih zdravil je vedno več. Proizvajalci jih oglašujejo v revijah, na televiziji, radiu in internetu. V Sloveniji jih je mogoče kupiti v lekarnah, nekatera pa tudi v specializiranih prodajalnah. Verjetno ste opazili, da je v dežurnih lekarnah (nočno, praznično dežurstvo) pri nakupu zdravila brez recepta v času dežurstva potrebno doplačati še ti. „dežurno takso“, zaradi česar je takrat zdravilo nekoliko dražje. V zadnjem času so pred nekaterimi lekarnami uvedli celo prodajne avtomate, kjer so ta zdravila na voljo 24 ur na dan.
 
Pravilnik o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 86/08 in naslednji) OTC zdravila označuje z izrazom „zdravila brez recepta“ in jih deli v dve skupini: prva se izdajajo samo v lekarnah, druga pa v lekarnah in tudi v specializiranih prodajalnah.
Pri razvrščanju zdravil na takšna, ki jih lahko dobimo le na recept, in takšna, za katera zdravniški recept ni potreben, se uporablja več meril.
 Za zdravilo je potreben zdravniški recept, če (neposredno povzeto po 6. členu Pravilnika):
– obstaja verjetnost, da zdravilo tudi ob pravilni uporabi predstavlja posredno ali neposredno nevarnost za uporabnika, če se uporablja brez zdravniškega nadzora;
– se zdravilo pogosto in v veliki meri uporablja nepravilno, zato obstaja velika verjetnost, da bo posredno ali neposredno ogrozilo uporabnikovo zdravje;
– vsebuje učinkovine ali pripravke učinkovin, katerih učinki ali neželeni učinki zahtevajo nadaljnje raziskovanje;
– je v farmacevtskih oblikah za parenteralno uporabo (torej injekcija, infuzija, implantant itn.).
Če navedenih nevarnosti ni, se zdravilo razvrsti med zdravila brez recepta. 
Zdravilo, pri katerem je ena od zgornjih nevarnosti podana, se lahko vseeno razvrsti med zdravila brez recepta, če največji enkratni odmerek, največji dnevni odmerek, jakost, farmacevtska oblika, pakiranje ali druge okoliščine ustrezajo merilom za uvrstitev med zdravila, ki se izdajajo brez recepta samo v lekarnah (dobesedni prepis relevantnega dela 17. člena citiranega Pravilnika). V praksi torej, če gre za dovolj majhno količino ali dovolj majhno vsebnost zdravilnih snovi, da je ta praviloma neškodljiva, zdravilo pa vseeno obdrži svoje koristne učinke. Tovrstna zdravila brez recepta so na voljo samo v lekarnah (in ne tudi v specializiranih prodajalnah), ker naj bi se s tem zagotovil potreben nadzor in svetovanje za varno samozdravljenje. 
Kot je razvidno iz zgornjega zapisa, naj bi bilo določeno zdravilo praviloma uvrščeno med zdravila brez recepta le, če za uporabnika tudi ob nepravilni ali prekomerni uporabi ne predstavlja večje nevarnosti za zdravje. Če vseeno pride do zapletov zaradi uporabe takšnega zdravila, imate kot uporabnik vselej na voljo tožbo za škodo na zdravju, ki vam je s tem nastala. Na žalost pa takšnega zahtevka ni enostavno dokazati, zato je njegovo uveljavljanje povezano s precejšnjimi stroški (za izvedenca itn.).
Med zdravila brez recepta spadajo (po 20. členu navedenega Pravilnika) predvsem zdravila za naslednje vrste težav:
– ublažitev bolečin (v farmacevtskih oblikah za zunanjo uporabo);
– ublažitev revmatičnih težav (v farmacevtskih oblikah za zunanjo uporabo);
– olajševanje izkašljevanja in ublažitev kašlja;
– dezinfekcijo ustne votline, kože in sluznic;
– lajšanje težav zaradi nahoda in prehlada;
– izboljšanje vitalnosti in odpornosti organizma;
– lajšanje težav pri vnetju sečnih poti;
– urejanje in izboljšanje prebave;
– ublažitev vnetij na koži in sluznicah (tudi antihemoroidaliae);
– ublažitev težav v menstruacijskem ciklusu ali v menopavzalnem obdobju;
– ublažitev težav zaradi motenj v perifernem krvnem obtoku;
– ublažitev želodčnih težav in motenj;
– zdravljenje in preprečevanje zdravju škodljivih navad;
– pomoč pri zmanjšanju telesne mase;
– druge indikacije, ki jih določi organ, pristojen za zdravila.

Kje je mogoče preveriti, ali zdravilo, ki ga želite kupiti, sodi med zdravila, ki jih je mogoče dobiti brez recepta?
Ta podatek najdete v Centralni bazi zdravil (dostopna je na spletnem naslovu: www.cbz.si). V iskalnik vnesete ustrezni podatek (npr. ime želenega zdravila) in na podlagi tega ugotovite, v kakšnih odmerkih je zdravilo na voljo ter ali je na voljo brez recepta ali le z receptom. Pri tem oznaka Rp pomeni, da je zdravilo na voljo le z receptom, oznaka BRp pa, da ga je mogoče kupiti tudi brez recepta. Za isto zdravilo vam lahko iskalnik navede tudi oba podatka, torej da je na voljo tako z receptom kot brez njega (običajno boste potrebovali recept, če boste želeli kupiti večjo količino tega zdravila ali pa sicer manjšo količino zdravila, ki pa bo imela večjo vsebnost zdravilne učinkovine).

Kako pogosto jih uporabljamo?

Obstajajo ocene, da jih Slovenci uporabljamo manj pogosto kot državljani držav zahodne Evrope in pogosteje kot državljani vzhodnoevropskih držav. Zanimivo je, da tudi nekatera dobro znana in pogosto uporabljana protibolečinska zdravila v določenih zahodnoevropskih državah prodajajo brez recepta samo v majhnih količinah ali v obliki, ki ima manjšo vsebnost zdravilne učinkovine. V Veliki Britaniji npr. potrebuje bolnik recept za močnejši aspirin, za majhno količino istega zdravila z manjšo vsebnostjo zdravilne učinkovine pa ne.   

Katere so prednosti njihove uporabe?
Med prednostmi uporabe OTC zdravil se navadno navajajo naslednje:
pomagajo vzdrževati optimalno zdravstveno stanje posameznika;
lajšajo blažje zdravstvene težave, ne da bi bil za to potreben obisk zdravnika;
njihov nakup je enostavnejši in hitrejši;
povečajo dostopnost zdravstvene oskrbe ljudem v bolj odročnih krajih;
omogočajo posamezniku večji nadzor nad lastnim zdravjem;
zmanjšajo obremenitev zdravstvenega sistema.
In negativni učinki?
Ne kaže spregledati, da ima njihova uporaba lahko tudi negativne učinke. Celo tisto, kar sicer smatramo za njihovo prednost, se lahko hitro sprevrže v svoje nasprotje.
OTC zdravila lahko tako:
povzročijo kasnejše odkritje resne bolezni (če posameznik ne obišče zdravnika in si pomaga le s protibolečinskimi sredstvi);
povzročijo celo poslabšanje zdravstvenega stanja, če jih bolnik jemlje nepravilno, v prevelikih količinah ali neustrezno kombinira z drugimi zdravili;
pogosteje omogočijo zlorabe zdravil, ki lahko vodijo v odvisnost (npr. predolgo jemanje uspavalnih sredstev);
v večji meri prenesejo odgovornost za lastno zdravje na posameznika tudi v finančnem smislu (kar je izrazito neenakopravno do socialno šibkejših);
omogočijo določene anomalije zdravstvenega sistema. Gre za primere, ko zdravnik zaradi prihranka na recept predpiše cenejše zdravilo, priporoči pa dražje zdravilo, ki ga je mogoče dobiti brez recepta ali na samoplačniški recept. Pri dojenčkih npr. predpišejo določeno zdravilo za pomanjkanje vitamina D, ki je sicer cenejše, lahko pa otroku povzroči prebavne težave, namesto dražjega zdravila drugega proizvajalca, ki takšnih posledic nima.
Uporaba OTC zdravil da ali ne?
Prodaja zdravil brez recepta omogoči lažji dostop do zdravil. Ta je koristen, kadar gre za blažje zdravstvene težave, ki hitro minejo. Uporaba v daljšem časovnem obdobju pa brez strokovnega posveta ni priporočljiva. Dolgotrajna uporaba ali nepravilno kombiniranje za zdravje posameznika lahko pomeni tveganje, tudi če gre le za takšne učinkovine, ki se zdijo zelo blage in nenevarne (npr. znana protibolečinska zdravila, zeliščni čaji itn.). Zato naj posameznik pred nakupom takšnega zdravila pridobi čim več strokovnih informacij, če je mogoče iz različnih virov. Zelo pazljivo je potrebno prebrati priložena navodila. V nekaterih lekarnah vam omogočijo tudi daljši brezplačni posvet s farmacevtom na posebnem prostoru.
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj