99 let Knjižnice slepih in slabovidnih Minke Skaberne

Avtor: R. M. Z.

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne prvega marca praznuje  99-letnico delovanja. Knjižnica, ki deluje v okviru Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije (ZDSSS), je namenjena slepim, slabovidnim in osebam z motnjami branja ter razpolaga s preko 10.000 enotami gradiva.
Za mnoge ljudi z okvarami vida predstavlja vir za ohranjanje stika z literaturo in pisano besedo.

Knjižnica slepih in slabovidnih Minke Skaberne je namenjena slepim, slabovidnim ter ljudem z drugimi motnjami branja. Člani Medobčinskih društev slepih in slabovidnih (MDSS) se lahko ob vpisu v društvo včlanijo tudi v knjižnico, ostali pa za vpis potrebujejo zdravniško potrdilo, s katerim dokazujejo okvaro vida ali drugo motnjo branja. Trenutno ima knjižnica 1.836 članov, več kot polovica jih je starejših od petinšestdeset let. Izposoja knjig je možna v zvoku ter v brajici.
Knjižnična zbirka je poleg prilagojene periodike na začetku leta 2017 obsegala 2414 novih naslovov leposlovja v formatu mp3, 2526 naslovov leposlovja v formatu mp3, presnetih s kaset in 905 naslovov strokovnih del. K njim je dodanih še 194 naslovov v DAISY formatu. Zbirko dopolnjuje še 1321 naslovov leposlovja v brajici. S širitvijo knjižnice se tudi število prilagojenih del dnevno povečuje. Tako je skupno število enot gradiva že preseglo številko 10.000.
»Knjižnica je v zavesti vsakega naroda, vsake civilizacije ali skupine ena najpomembnejših ustanov, ki zagotavlja izobrazbo, kulturo in celo identiteto te skupnosti in jo s tem naredi enakopravno vsem ostalim. Vsakdo je že slišal za antični knjižnici v Aleksandriji ali Pergamonu in njun propad praviloma vsi razumemo kot veliko in nenadomestljivo civilizacijsko izgubo,« je v svoji poslanici ob 99-letnici knjižnice zapisal predsednik ZDSSS, Tomaž Wraber, in dodal: »Skrb za slepe pri nas ni od včeraj in ponosni smo, da je ZDSSS najstarejša slovenska invalidska organizacija. A nič manj nismo ponosni na to, da je naša knjižnica celo dobri dve leti starejša od naše organizacije.« 

Foto: Domen Groegl 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj