Nizke temperature spodbujajo hitrejšo izgubo kilogramov

Avtor: R. M. Z.

Študija Univerze v Tokiju je odkrila, da daljša izpostavljenost nizkim temperaturam lahko spodbudi bele maščobne celice v telesu, da bolj učinkovito razgradijo maščobo in sladkor, izboljšajo občutljivost na inzulin in pospešijo metabolizem. To pomeni, da se ob telesni aktivnosti v hladnem oziroma mrzlem okolju, po določenem času maščobe začnejo topiti hitreje in bolj učinkovito, kot bi se sicer. 

plavanje

Izpostavljenost mrazu v daljšem časovnem obdobju za telo pomeni “stres” za telo in posledično lahko slabe maščobe, ki jih ima večina ljudi, spreminja v “dobro” maščobo. Raziskovalci so ugotovili, da se na stres ob nizkih temperaturah bele maščobne celice odzovejo z večjim številom mitohondrijev in sčasoma postanejo bolj učinkovite bež celice za porabo kalorij. Za hitrejšo izgubo maščobe je potemtakem “krivo” tako imenovano bež maščobno tkivo. 

Poznamo namreč tri vrste maščob – rjavo (porablja kalorije za dvig telesne temperature. izgubljamo jo z leti), belo (najpogostejši tip maščobe pri odraslih ljudeh in obdaja naše srce, ledvica…) in, kot so odkrili raziskovalci, bež. Raziskovalci še ugotavljajo, da bež maščobne celice pomagajo pri uravnavanjem energijskega ravnovesje v telesu. 

Kot kaže študija, ki so jo sicer opravili na miših, telesna dejavnost ob nizkih temperaturah vodi do večje izgube telesne teže. Gre za stališče, ki ga podpira tudi uspešni plavalec Michael Phelps, ki trdi, da hladna voda prisili telo k napornejšemu delu, da bi ohranilo toploto, in pri tem porablja več maščobe. 


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj