Če pogosto poslušate glasbo, boste bolj zdravi

Avtor: R. M. Z.

Pogosto slišimo, da glasba zdravi, običajno pa v pogovoru “zdravilne lastnosti” kar brez dokazov pripisujemo glasbi. Zagovorniki pozitivnih učinkov glasbe se zdaj lahko sklicujejo tudi na strokovne študije. V strokovni reviji Gerontologist so namreč objavili ugotovitve študije, ki izkazuje pozitiven vpliv glasbe na spoznavne funkcije (predvsem) starejših ljudi. 

starostnik

Kljub razveseljujočim ugotovitvam pa raziskovalci opozarjajo, da bo blagodejne učinke glasbe na posameznikovo zdravje v prihodnje treba dokazati še na reprezentativnem vzorcu ameriške populacije. 

Avtorji so v študiji želeli preučiti povezanost med zdravjem, poslušanjem glasbe in siceršnjo vpetostjo starejših Američanov v druge vsakodnevne dejavnosti. Ugotovitve pa kažejo, da je poslušanje glasbe vplivalo na spremembe v spoznavnih sposobnostih, pa tudi fizičnih, družabnih in duhovnih dejavnostih poslušalcev.

Ugotovitve temeljijo na podatkih 5,797 udeležencev, ki so leta 2012 sodelovali v študiji o zdravju med upokojenci (Health and Retirement Study) in vprašalnika iz leta 2013 Consumption and Activities Mail Survey.

Udeleženci so poročali o kazalcih zdravstvenega stanja v povezavi z načinom življenja, številom ur na teden, ki jih namenijo poslušanju glasbe ter o različnih kognitivnih, fizičnih, družbenih in duhovnih dejavnosti. Na podlagi podatkov so nato raziskovalci udeležence umestili v več kategorij: tiste, ki nikoli ne poslušajo glasbe, povprečni poslušalci (od 0 do 28,5 ur) in tisti, ki so pogosto poslušajo glasbo (> 28,6 ur) ter ocenili povezave med posameznimi kategorijami in drugimi dejavnostmi ter kazalci zdravstvenega stanja.

In kaj so pokazali rezultati? Približno 20 odstotkov starejših Američanov sploh ne posluša glasbe, večina (75 odstotkov) pa se glede na čas, ki ga namenijo poslušanju glasbe, uvršča v kategoriji povprečnih poslušalcev. Raziskovalci so med starejšimi Američani, umeščenimi v kategorijo povprečnih ali pogostih glasbenih poslušalcev, ugotovili, da različnim kognitivnim, duševnim, družabnim in duhovnim dejavnostim tedensko namenjajo več ur. Med tistimi, ki so pogosteje poslušali glasbo, pa so imeli manj zdravstvenih težav v primerjavi s tistimi, ki glasbe ne poslušajo. 

Kot so še ugotovili raziskovalci, so starejši Američani, ki pogosteje poslušajo glasbo, bolj vpeti v vsakodnevni življenjski tok, pozitivni učinki pa se odražajo tudi v splošnem zdravstvenem stanju. V prihodnosti se bodo študije o poslušanju glasbe posvetile koristnim učinkom glasbe kot ene od mogočih iniciativ v javnem zdravstvu, usmerjeno predvsem na starejšo populacijo. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj