Zdravila največkrat kupujemo zase

Avtor: S.S., SFD

Raziskava o uporabi v prosti prodaji dostopnih protibolečinskih zdravil, ki jo je maja letos opravila Sekcija farmacevtov javnih lekarn, je pokazala, da v večji meri kupujemo zdravila zase (62,7 %), kadar jih kupujemo za druge, pa je to večinoma za starejše od 65 let (37,5 %). 

Okoli 6 % vprašanih ni vedelo, ali ima oseba, za katero kupujejo zdravila, kakršne koli težave ali sočasne kronične bolezni, kar 18 % vprašanih pa poleg protibolečinskih zdravil uporablja tudi zdravila, ki so lahko potencialno nevarna za različne interakcije in neželene učinke ob sočasni uporabi z analgetiki.

Magistri farmacije in farmacevtski tehniki v zunanjih lekarnah želijo pri nakupu zdravil za lajšanje bolečin več časa nameniti seznanjanju o morebitnih neželenih učinkih, predvsem tistih, ki lahko izvirajo iz sočasne uporabe drugih zdravil ali ob sočasnih boleznih. Za večjo varnost uporabe zdravil, tudi pri samozdravljenju, so razvili dve novi storitvi – pregled uporabe zdravil in farmakoterapijski pregled. Povprašajte v svoji lekarni, ali sta na voljo tudi pri vas.

Foto: Profimedia
 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj