Znate razbrati kakovost izdelka omega 3?

Le malokateri sodobnik zadosti dnevnim potrebam po maščobnih kislinah omega 3.

Omega 3 maščobne kisline
Telo samo ne more dnevno proizvesti dovolj maščobnih kislin omega 3, zato je nujen dodaten vnos s hrano ali prehranskimi dopolnili. Foto: Bigstock

V nasprotju z različnimi nacionalnimi zdravstvenimi priporočili stroka že dlje časa opozarja, da bi moral biti dnevni odmerek vsaj 2.000 mg eikozapentaenojske kisline (EPK ali angleška kratica EPA) in dokozaheksaenojske kisline (DHK, DHA). Trg se seveda prilagaja povpraševanju in uradnim smernicam, zato se v veliki večini prehranskih dopolnil nahaja le skromnih 250 mg te za krepkost našega organizma nadvse potrebne snovi.

Zakaj je tako pomembno, da vsak dan zaužijemo dovolj maščobnih kislin omega 3?

Najprej zato, ker jih telo samo ne more proizvesti. Teoretično bi jih lahko pridobilo iz rib in školjk ali iz kakovostnih rastlinskih olj. Žal je danes dejansko nemogoče zagotoviti primeren dnevni odmerek maščobnih kislin omega 3 samo s prehrano. 

Največji primanjkljaj je ob slabi kakovosti prehrane tudi nepravo razmerje maščobnih kislin omega 6 in omega 3, ki bi moral znašati približno 3 dele maščobnih kislin omega 6 nasproti enemu delu maščobnih kislin omega 3. A niso redki primeri hranil, ko je v njih tudi do več desetkrat (pre)več maščobnih kislin omega 6 kot maščobnih kislin omega 3. Ključno za naše zdravje je tudi dejstvo, da sta obe kislini (EPK in DHK) pomembni sestavini celičnih membran; še posebej sta pomembni za dober vid, razvoj in delovanje možganov, naše kognicije in za preprečevanje s starostjo povezanega upada umskih sposobnosti idr.

Do zdaj smo že razjasnili pomembnost rednega in dovolj velikega dnevnega odmerka maščobnih kislin omega 3, zdaj pa bi vas še radi poučili, na kaj je treba biti pozoren pri izbiri tovrstnega izdelka. Prepričajte se, iz katere surovine pridobivajo ribje olje – če je, kot na primer olje Premium Asta Omega 3, pridobljeno iz sveže ulovljenih rib iz trajnostno certificiranega ulova, preverjenih na vsebnost težkih kovin, je to že prvi temelj za zaupanje. Ko maščobe oksidirajo, z njimi namreč zaužijemo tudi proste radikale in aldehide, ki delujejo vnetno – ravno nasprotno od pozitivnega učinka, ki ga z maščobnimi kislinami omega 3 želimo doseči.

Zaradi izjemne svežine in kakovosti sestavin ima omenjeno olje najnižjo oksidacijo vrednost na trgu (TOTOX < 5) in jo – zahvaljujoč posebni tehnologiji proizvodnje in polnitve – ohranja tudi v steklenički. Verjetno vam TOTOX ne pomeni veliko, a naj razložim, da gre vrednost, ki ga v množici kakovostnih izdelkov na Norveškem ni dosegel niti eden. V nedavni skandinavski študiji so preverjali oksidacijske ravni omega 3 izdelkov na norveškem trgu, s testiranjem peroksidnega in anisidinskega števila, ki se skupaj izračunata v vrednost TOTOX. Testirana olja so imela vrednost 36,5, koncentrati ribjih olj pa povprečno vrednost 31,9. Asta Omega 3 ima tako 10-krat nižjo oksidacijo od povprečnih dopolnil omega 3. Tudi biorazpoložljivost, za katero je znano, da je pri kislinah omega 3 slaba, je pri Asta Omegi dobra – to so dosegli tako, da so ohranili naravno obliko trigliceridov, ki se v celoti absorbirajo in jih telo takoj in z lahkoto uporabi.