Homeopatski Rhus tox v znanstveni reviji Nature

Avtor: dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Strokovnjaki homeopatije smo se razveselili letošnje septembrske objave homeopatskega članka v znanstveni reviji Nature1. Gre za priljubljeno homeopatsko zdravilo Toxicodendron pubescens, znano kot Rhus tox, ki se priporoča pri alternativnih metodah zdravljenja kot protivnetno in analgetično zdravilo. 

Uporabniki homeopatije dobro poznamo tradicionalno uporabljeno zdravilo Rhus tox pri akutnem in kroničnem revmatizmu, pri bolečinah v križu in ter in bolečinah pri išiasu. Oseba ima jutranjo okorelost, izboljšanje pa nastopi z gibanjem, masažo, s toploto.

Nevropatska bolečina je pomembno klinično stanje, ki se pojavi kot senzorična nenormalnost z neprijetnim občutkom in s povečano občutljivostjo na škodljive dražljaje, ki vključujejo temperaturne dejavnike (mraz, vlaga), pritisk. Nevropatska bolečina je kompleksna patologija; vključuje oksidativni stres in vnetno reakcijo. Vnetna reakcija se kaže med drugim tudi z nastankom mediatorjev vnetja (interlevkin 1, interlevkin 6 in faktor tumorske nekroze α TNF-α). Članek v reviji Nature je pokazal, da uporaba nanofarmakoloških odmerkov Rhus tox znatno zmanjša vrednosti faktorja tumorske nekroze (TNF-α), interlevkina-6 (IL-6) in interlevkina-1β (IL-1β) v primerjavi s kontrolno skupino. Rhus tox je zmanjšal tudi oksidativni in nitrozivni stres z zmanjševanjem vsebnosti malondialdehida in dušikovega oksida, povečal pa je delovanje glutationa in superoksid dismutaze. 

Raziskava potrdila delovanje na nevropatsko bolečino 

Različni citokini, vključno z TNF-α, IL-1β in IL-6, se sproščajo po poškodbi živca in prispevajo k razvoju nevropatske bolečine. Poškodba perifernega živca povzroči sproščanje TNF-α iz makrofagov, Schwannovih celic in mastocitnih celic. Študija je pokazala znatno zmanjšanje ravni TNF-α v ishiadičnem živcu v skupini, zdravljeni z Rhus Tox, v primerjavi s kontrolno skupino. Znano je, da je IL-1β izražen v nociceptivnih nevronih in ima pomembno vlogo pri bolečini. IL-1β poveča senzibilizacijo nevropatske bolečine s svojim delovanjem na sosednje nevrone. Zdravljenje živali z Rhus tox je zaviralo proizvodnjo IL-1β, kar je lahko posledica njegovega antinociceptivnega učinka. Rezultati te študije so pokazali, da ima Rhux tox sposobnost zmanjšanja ravni IL-6, ki označuje anti-IL-6 učinek RT v modelu nevropatske bolečine, ki jo povzroča CCI. Celotne ugotovitve z biokemijsko oceno kažejo, da je Rhus tox ugodno spremenil profil citokinov v eksperimentalnem modelu nevropatske bolečine. 

 

Reference:

1.       Shital, M. et al., Nature: Ultra-diluted Toxicodendron pubescens attenuates pro-inflammatory cytokines and ROS-mediated neuropathic pain in rats. Nature 10 september 2018, article number 13562.

2.       Bonamin, L. V. et al., Immunomodulation of Homeopathic Thymulin in a BCG-Induced Granuloma Model. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, Volume 2013, Article 686018.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj