Kje vse v telesu lahko nastajajo kamni?

Avtor: Medscape, M. Š.

Ko slišimo besedno zvezo »kamni v telesu«, najprej pomislimo na žolčne in ledvične. Vendar mineralne tvorbe, ki jih večinoma sestavlja kalcij, lahko nastanejo v različnih delih telesa, tudi tam, kjer bi jih najmanj pričakovali.

Kamni nastajajo tudi v delih telesa, kjer bi jih najmanj pričakovali.

Ledvice

Ledvični kamni, ki postanejo lahko precej veliki, celo tako zelo, da blokirajo izločanje seča, se formirajo iz mineralov, ki se nabirajo v njih. Kri v urinu je njihov pogost pokazatelj, lahko se celo zgodi, da košček kamna opazite v urinu. Manjši kamni se namreč izločijo sami, za večje boste potrebovali operacijo. Ledvični kamni zelo bolijo, bolečina pa je posebej izrazita bližini bokov in reber.

Mandlji

Dve majhni grudici tkiva na zadnji strani grla pomagata filtrirati mikrobe, ki jih zanesemo v usta. Drobni delčki hrane ali odmrle celice se lahko na njih ujamejo in strdijo v kamnom podobne tvorbe, imenovane »tonzoliti«. Pogosta vnetja grla, slab zadah ali otekli mandlji z belimi lisami nastanejo zaradi njih. Lahko jih »odplaknete« s slano vodo (grgranje), še bolje pa je, da se posvetujete z zdravnikom. Za bele lise na mandljih so namreč veliko pogosteje kot »kamni« odgovorni streptokoki. Dokaže jih bris grla, zdravijo pa se z antibiotiki.

Mehur

Kamni v mehurju lahko nastanejo zaradi različnih vzrokov: lahko zaradi nepopolnega praznjenja mehurja, lahko zaradi drugačne sestave seča (kar je običajno povezano z nekim bolezenskim stanje v telesu in/ali slabšim delovanjem ledvic), lahko pa se v mehur spusti delček ledvičnega kamna in se tam poveča. Bolečina v spodnjem delu trebuha med uriniranjem ali moten oziroma krvav urin je lahko znak kamnov v mehurju. Odkrije jih ultrazvok, zdravljenje pa je največkrat kirurško (operacija) ali z laserjem oziroma zvočnimi valovi, ki razbijejo kamne, ki se potem izločijo z urinom.

Žolčnik

Žolčnik je nepogrešljivi del prebavnega sistema, saj izloča žolč, ki igra pomembno vlogo pri razgradnji hrane, še posebej maščob. Holesterol in bilirubin v njem pogosto prispevata k nastanku kamnov – ima jih med 10 in 20 odstotkov odraslih, pogosteje ženske (zaradi delovanja hormonov in nosečnosti), so pa pogosto majhni in ne povzročajo večjih težav. Če zrastejo, povzročajo hude bolečine (ne desni strani, pod rebri, napad pa traja od 15 do 30 minut), ki jih lahko spremlja slabost in bruhanje. Če žolčni kamni ne povzročajo težav, zdravljenje ni potrebno, v nasprotnem jih je potrebno odstraniti z operacijo ali razbiti z laserjem/zvočnimi valovi. V Sloveniji zaradi žolčnih kamnov vsako leto operirajo okrog pet tisoč ljudi.

Prostata

Prostata leži blizu mehurja, njena naloga pa je »skrb« za potomce: v njej nastaja sperma. Pri starejših moških se poveča – benigna hiperplazija prostate je ena od najbolj pogostih težav, s katero se srečujejo moški po 65. letu starosti (ima jo skoraj polovica moških pri tej starosti, težave povzroča tretjini od njih). V prostati pa lahko nastanejo tudi kamni. Običajno so v velikosti makovih zrn in so pogostejši pri starejših moških. Dobra novica je, da običajno ne povzročajo težav in zdravljenje ni potrebno. Lahko pa se zgodi, da zaradi njih nastane vnetje prostate in pride do težav z uriniranjem. Takrat je potrebno zdravljenje, običajno z antibiotiki.

Trebušna slinavka

Pomembni organ, ki leži na sredini trebušne votline, izloča hormone, ki pomagajo prebaviti hrano in ki so ključni (inzulin) za ohranjanje stabilnosti sladkorja v krvi. Kamni lahko prehajajo iz žolčnika skozi žolčevod v trebušno slinavko in tam povzročijo vnetje, ki se kaže kot zvišana telesna temperatura, hiter srčni utrip, slabost in bolečina v trebuhu, ki se poslabša poobroku in se širi v hrbet. Če se kamen ne izloči sam, ga lahko odstrani zdravnik. Vir »problema« ni trebušna slinavka, ampak žolčnik, iz katerega kamni zaidejo vanjo.

Nos 

Nos je redko mesto za nastane kamna,«zgodba« pa se začne, ko košček semena ali česa drugega (lesa, radirke) ostane v nosu, najpogosteje iz otroštva. Skozi leta se nanj »lepijo« kalcij,železo, magnezij, zaradi česar postaja vse večji. Sčasoma povzročijo bolečino in gnojni izcedek, ki se od težav, ki jih sicer povzroča prehlad, razlikujejo po tem, da izcedek prihaja le iz ene nosnice. Težavo prepozna pregled pri otorinolaringologu, ki z inštrumentom pregleda nos, reži pa kirurški poseg, s katerim kamen odstranijo. 

Usta 

Zakaj nastanejo kamni v ustih, ni natančno znano, lahko pa povzročajo manjše nevšečnosti, kot so blage bolečine ali suha usta – ker blokirajo izločanje sline. Znebite se jih s pitjem vode, pomaga tudi, če pojeste kaj kislega.

Sorodne vsebine: 


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj