Nova tehnologija omogoča merjenje rastnega faktorja v posamezni celici

Avtor: University Illinois, M. Š.

Rastni faktorji celicam ukazujejo, kdaj naj se premikajo, kako naj se delijo in tudi narekujejo proces njihovega umiranja. Če je rastnih faktorjev preveč ali premalo oziroma se celice na njihove »ukaze« nepravilno odzovejo, se razvijejo številne bolezni, vključno z rakom.

Raziskovalcem Univerze Illinois je uspelo razviti novo tehnološko platformo, ki digitalno meri količino določenega rastnega faktorja, ki vstopa v posamezno celico.

Novo razumevanje celične signalizacije

»Celice so na rastne faktorje izjemno občutljive: ena sama molekula lahko povzroči veliko spremembo v njihovem obnašanju,« je povedal prof. dr. Andrew Smith iz oddelka za bioinženiring Univerze Illinois. »Prvič sploh smo uspeli pokazati neposredne vzročno – posledične povezave rastnih faktorjev v posameznih celicah, kar bo prineslo novo razumevanje celične signalizacije in odziva celic na zdravila. Upamo, da bomo tudi ugotovili, zakaj celične populacije postanejo odporna na zdravila.«

“Nova digitalna tehnologija deluje tako, da vsak rastni faktor označi z infrardečo kvantno točko, ki jo potem lahko opazujejo pod elektronskim mikroskopom.”

V raziskavi so prešteli število molekul epidermalnega rastnega faktorja (EGF), vezanega na celice trojno negativnega raka dojke. 

Epidermalni rastni faktor se veže na specifične receptorje in celici signalizira delitev ter rast tkiva. Rakave celice imajo EFG receptorje spremenjene. 

Potem so poskus ponovili na istih celicah, le da so tokrat nanje delovali z zdravilom. Ugotovili so, da je bila količina epidermalnega rastnega faktorja v njih obratno sorazmerna z učinkovitostjo zdravila, kar pomeni, da signalne molekule v tumorju lahko povečajo odpornost rakavih celic na zdravljenje.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj