Zadnja novica

Je nočno znojenje v pomenopavzi povezano z diabetesom?

Ženske z vazomotornimi simptomi (predvsem velja za nočno znojenje) v pomenopavzi imajo večje tveganje za sladkorno bolezen tipa 2, je pokazala študija. Sladkorna bolezen je povezana z visoko stopnjo umrljivosti, spremembe v življenjskem slogu ali zdravljenju pa lahko odložijo ali preprečijo zaplete, ki spremljajo bolezen. Pri tem je ključnega pomena pravočasna postavitev diagnoze in intervencija med osebami, ki so izpostavljene visoki stopnji tveganja. 

Poročamo iz strokovnih srečanj

Pomembne novosti pri zdravljenju rakavih obolenj

Pomembne novosti pri zdravljenju rakavih obolenj

9.11.2014, 14:14 S. S. Poročamo iz strokovnih srečanj
Med 26. in 30. septembrom je v Madridu potekal evropski onkološki kongres ESMO, ki je pritegnil več kot 16.000 strokovnjakov s področja zdravljenja in obravnave raka.
Kongres običajno postreže tudi s pomembnimi odkritji s področja obravnave raka in pomembnimi novostmi, kjer lahko izpostavimo rezultate zdravljenja HER2 pozitivnega metastatskega raka dojk z zdravilom pertuzumab (Perjeta®) v kombinaciji s standardnim zdravljenjem z zdravilom trastuzumab (Herceptin®) in kemoterapijo, ki je podaljšala preživetje bolnic za 15,7 meseca.

Druga pomembna novost, ki jo je prav tako predstavila družba Roche, je s področja zdravljenja neoperabilnega napredovalega metastatskega melanoma s pozitivno mutacijo BRAFV600, kjer je kombinacija nove učinkovine kobimetiniba in zdravila vemurafenib (Zelboraf®) pri še nezdravljenih bolnikih za polovico zmanjšala tveganje za poslabšanje bolezni ali smrt v primerjavi s samostojnim zdravljenjem z zdravilom vemurafenib.

Omeniti velja še spodbudne rezultate preliminarnih raziskav z anti-PDL1 (MPDL3280A) pri metastatskem urotelnem karcinomu sečnega mehurja.
Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.