Raziskava potrdila skrajšanje prehlada pri otrocih

Avtor: Sanja V. Švajger

Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov; med njimi so pri nas najpogostejši virus influence, respiratorni sincicijski virus (rsv) in virusi parainfluence. Izvor akutnih respiratornih infekcij je le redko bakterijski; podatki kažejo, da v manj kot 7 odstotkih.

Prehlad povzroča več kot 200 različnih virusov; med njimi so pri nas najpogostejši virus influence, respiratorni sincicijski virus (rsv) in virusi parainfluence. Izvor akutnih respiratornih infekcij je le redko bakterijski; podatki kažejo, da v manj kot 7 odstotkih.

Stroka danes ob simptomih prehlada svetuje počitek, uživanje nesladkanih tekočin, zdravila za zniževanje zvišane telesne temperature ter lajšanje bolečin v grlu in žrelu pa tudi zdravila za kašelj. Priporočijo tudi dekongestive in pršila z morsko vodo za lajšanje težav v nosu.

A zdravila za lajšanje simptomov prehlada so večinoma namenjena odraslim in jih otrokom, največkrat zaradi pomanjkanja dokazov o njihovi varnosti, ne smemo dati, je pojasnil dr. Simon Feldhaus iz Paramed Ambulatory Centre, Baar, Švica.

»Zato je še kako pomembno otroka pravočasno zaščititi in okrepiti njegovo imunsko odpornost.«

Na dogodku Echinacea in Children (Echinaceja pri otrocih), ki je potekal v Zürichu, je predstavil vzpodbudne izsledke raziskave, v kateri so za lajšanje simptomov prehlada in zmanjšanje njegovega trajanja preizkusili pripravek iz zdravilne rastline ehinaceje.

»Uporabili so zdravilo, ne prehranskega dopolnila.«

V klinični raziskavi so sodelovali otroci med 4. in 12. letom starosti, ki so jih rekrutirali v desetih švicarskih pediatričnih praksah. Zdravilo Echinaforce® Junior v odmerku 3 x 1 ali 5 x 1 tableto izvlečka ehinaceje so uživali randomizirano za zdravljenje prehladnih simptomov. Zdravilo so prejeli največ v treh prehladnih epizodah v trajanju do 10 dni.

Echinaforce junior skrajša prehlad in zniža tveganje za ponovno infekcijo

Skupno je bilo zaznanih 130 prehladov, ki so jih otroci prebolevali znotraj 5,3-mesečnega opazovalnega obdobja. Pokazalo se je, da zvišan odmerek 2.000 mg dnevno (5 x 1 tableta) skrajša trajanje prehlada z 8,1 +/– 3,5 dneva na 6,9 dneva +/– 3,4 dneva.

Po 10 dnevih zdravljenja z Echinaforce Junior je samo 8,7 odstotka vseh prehladov ostalo nepozdravljenih v skupini, ki je prejemala višji odmerek, in skoraj četrtina tistih, ki je prejemala 1.200 mg (3 tablete dnevno). Višji odmerek, 5 x 1 tableto dnevno, je tudi močno znižal tveganje za ponovno infekcijo s skoraj 82 odstotkov na 58,1 odstotka in tudi število prehladov s 3,6 epizode na 1,8 epizode pri občutljivejših otrocih.

Ob ponovnem prehladu bi znova uporabili zdravilo

Otroci so zdravilo odlično prenašali; zdravniki in starši so to označili kot dobro in zelo dobro. Le 13 odstotkov otrok je poročalo o neželenih učinkih, ti pa niso bili resni in tudi ne povezani z jemanjem tablet zdravila Echinaforce Junior.

Predstavitev izsledkov je dr. Feldhaus sklenil z ugotovijo, da je bila večina staršev z rezultati zadovoljna in da bi zdravilo Echinaforce Junior znova uporabili. Pojasnil je še, da je zdravilo učinkovito olajšalo simptome prehlada že po prvem dnevu jemanja in da je prehlad pri večini po desetih dneh popolnoma izzvenel.  

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj