Zakaj se ženski obraz stara hitreje, kot moški?

Pravijo, da čas z leti teče hitreje. Navedeno zagotovo drži za staranje. Ampak ne pri vseh. Zgolj pri ženskah. Ključni trenutek je menopavza, krivec pa ženski spolni hormon estrogen.

Koža se pri moških in ženskah v prvih desetletjih življenja stara skoraj enako. Foto: Bigstock

Zakaj imamo ženske več gub in bolj postaran obraz, kot moški, in v čem leži največji trik? Da bi odgovorili na to vprašanje, so raziskovalci dunajske univerze s pomočjo računalnika preučili obraz pri ljudeh, starih od 26 do 90 let. Ugotovitve so objavili v Journal of Physical Anthropology ter pokazali tudi na krivca: ženski spolni hormon estrogen.

Ključna estrogen in kolagen

Znanost je potrdila to, kar praksa kaže že desetletja: da gube na obrazu nastajajo hitreje po petdesetem letu starosti. Vendar ne pri vseh, zgolj pri ženskah.

“Ženski obraz se do pred-menopavze stara enako, kot moški. Potem se ženskam zgodi drastični upad kolagena, moškim pa ne.”

Meritve skoraj 600 točk na obrazih 88 prostovoljcih v starosti od 26 do 90 let (merilo za izbor je bil podoben stil življenja, vključno s skrbjo zase v smislu prehrane, športa, razvad…) so pokazale enake spremembe pri obeh spolih vse do starosti 40 do 50 let. Potem se ženski obraz začne starati hitreje. Vzrok je upad estrogena zaradi prihajajoče menopavze, kar vodi v izgubo kolagena, ključnega gradnika elastičnosti kože. Proces »vrh« doseže okrog 60. leta starosti.

»V prvih nekaj letih po menopavzi se tvorba kolagena zmanjša za 30 odstotkov.«

Koža se pri moških in ženskah v prvih desetletjih življenja stara skoraj enako. V tem obdobju na proces izrazito vpliva način življenja. Proces poteka linearno, potem pa se pri ženskah zelo pospeši, pojasnjuje dr. Sonja Windhager iz dunajske univerze, ki je vodila raziskavo, in nadaljuje: »Vzrok je menopavza, ki povzroči drastični upad estrogena, ta pa vodi v izgubo kolagena. Proces se pri nekaterih ženskah začne dogajati že pri starosti 40 let, pri nekaterih pa šele 20 let kasneje.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj