Menopavza – med naravo in kulturo

Avtor: dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Raziskave medicinske antropologije so dragocene z vidika, da prinašajo nove vpoglede na nekatera dogajanja, ki smo jih sprejeli za samoumevna. Prav na področju menopavze, klimakterija oziroma prenehanja menstruacije so spoznanja presenetljiva. Prebivalke na Japonskem in določenem območju v Mehiki ne doživljajo menopavze kot nekatere ženske pri nas. Kot ugotavlja stroka, gre najverjetneje za posledico primerne prehrane, gibanja pa tudi pozitivnega družbenega vrednotenja te spremembe v življenju ženske. Menstrualni cikel ni ‘bolezen’, zato velja povsem enako za prenehanje menstruacijskega cikla. Gre za spontani telesni proces, ki ga lahko ženska obrne sebi v prid.

V prejšnjem desetletju se je uveljavila pretirana medikalizacija obdobja menopavze. V zdajšnjem času se vedno pogosteje hormonski nadomestki predpisujejo skladno z evropskimi smernicami in le na podlagi skrbnih raziskav ter za določeno (omejeno) časovno obdobje. V evropskem kontekstu je prenehanje menstruacije družbeno slabše vrednoteno, kar nedvomno s seboj prinaša kup fizičnih in duševnih nevšečnosti. Velja razmisliti, kako bi sprejemali obdobje prenehanja menstruacije, če bi to označevalo najlepši, zreli del življenja ženske. Trenutno so najpogostejše težave v klimakteriju vročični navali, nespečnost in mogoča nihanja v razpoloženju. Homeopatija je blag pripomoček brez stranskih učinkov za prehod v novo življenjsko obdobje ženske.

LACHESIS MUTUS

Lachesis mutus je eno izmed najpogosteje uporabljenih homeopatskih zdravil za ženske v obdobju klimakterija. Pomaga ženskam, ki jih muči nespečnost, ki se navadno pojavi pred polnočjo. Čeprav je ženska zaspana, ne more zaspati. Pojavi se lahko tudi občutljivost na ozka oblačila, še posebno okrog vratu in okrog pasu. Ženske lahko tožijo o težavah v krvožilnemu sistemu. Občutijo močen naval krvi v prsi in glavo, ki ga običajno spremlja občutek mrzlih stopal. Prisoten je lahko tudi glavobol (levostranske migrene, ki se poslabšajo ob zaužitju alkohola in toploti).

 
 dr. Maruša Hribar, mag. farm.

Sočasno se lahko pojavi močno utripanje srca, ki ga spremlja povišan tlak. Ob vseh opisanih telesnih težavah se lahko pojavijo še težave s hemeroidi (vijoličaste barve). Na duševni ravni se lahko pojavijo še težave s spominom in pomanjkanje zbranosti. Negativno duševno stanje se lahko kaže tudi kot pretirana zgovornost, ljubosumje, sumničavost in jeza. Odnos do spolnosti ženske sicer ob teh simptomih ni odklonilen. Homeopatsko zdravljenje ob primerni prehrani lahko znatno omili opisane težave.

SEPIA

Homeopatska sipina tinta ali Sepia je prav tako homeopatsko zdravilo, ki se ga pogosto predpisuje ženskam v obdobju menopavze. Primerno je za ženske, ki jih obdobje menopavze duševno obremeni in jih pahne v stanje melanholije oziroma depresivnega pogleda na življenje. Sepia se priporoča tudi sicer v vseh obdobjih, ko za žensko nastopijo velike hormonske spremembe (puberteta, nosečnost, menopavza). Hormonske spremembe, če niso pravilno usmerjene, se lahko odrazijo tudi kot neodzivnost do okolice – do ljudi, ki jih imamo najraje (partner, otroci). Odklonsko vedenje se lahko stopnjuje, če se ženska v tem obdobju zateka v samoto, si ne želi tolažbe in neguje slabo razpoloženje. V tem primeru se svetuje uporaba homeopatskega zdravila Sepia. Pri predpisovanju zdravila Lacesis je za osebe, ki jim homopatija svetuje Sepio, težava mrazenje in ne vročina. Občutek pomanjkanja energije se jim poboljša s toploto in na svežem zraku. Pojavi se lahko tudi nenehno premlevanje težav ob prenehanju menstruacije, in to brez posebnega razloga. Ženska občuti tudi bolečine in suhost nožnice ob spolnih odnosih, zato jih zavrača. Kompenzacija s hrano se javlja kot tek po sladkih in kislih jedeh.

BELLADONA

Homeopatsko zdravilo Belladona se uporablja kot dopolnilo ustreznemu homeopatskemu zdravilu za lajšanje morebitnih spremljevalnih pojavov menopavze. Belladona pomaga uravnavati simptome nenadnih vročinskih valov, ko ženske občutijo rdečico na obrazu in se ob tem znojijo.

Uporabo in uspešnost zdravljenja s homeopatskimi pripravki pri menopavzi je spremljal Boironov institut iz Francije in jo predstavil leta 2006. Raziskava, v kateri je sodelovalo 99 zdravnikov iz 8 držav, je vključevala vzorec 500 žensk. Homeopatska terapija je potekala od 2 do 6 mesecev in je zajemala ženske, ki so imele izražene navale vročine in se še niso zdravile s konvencionalnimi pripravki. Ugotovitve raziskave so naslednje: pri homeopatski terapiji so se zmanjšali dnevni in nočni vročični oblivi, izboljšala se je tudi kakovost spanja uporabnic homeopatskih zdravil. 90 % žensk, ki so uporabljale homeopatska zdravila, ni imelo po terapiji več vročičnih oblivov ali so bili blažji. Uporabljena homeopatska zdravila v raziskavi so bila: Lachesis, Belladonna, Sepia, Sanginaria, Glonoinum, Sulfur, FSH in Folliculinum.

Da bi podprli naravne procese v telesu in se izognili pogosto nepotrebni uporabi močnih zdravil s stranskimi učinki, je poleg homeopatskih pripravkov treba prilagoditi tudi način življenja. V prehrani se močno svetuje uživanje rastlinske hrane, kot so: polnovredna žita, zelenjava in sadje (oboje v sveži obliki). Izjemno blagodejno je tudi laneno seme (najbolje drobljeno), ki ga namočimo v sojinem jogurtu in zaužijemo kot zajtrk ali dopoldansko malico. Kofein, alkohol in niktin povečujejo morebitne simptome klimakterija in se v celoti odsvetujejo. Za dobro počutje so pomembni tudi sprehodi v naravi na svežem zraku. Poleg prehrane in zmernega gibanja v naravi blagodejno delujejo tudi masaže z naravnimi olji in slane kopeli.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj