Branje s tačkami v pomoč pri rehabilitaciji otrok

Avtor: P. S.

»Pes je čudovit prijatelj pri branju. Pomaga pri sprostitvi, pozorno posluša, ne sodi in kritizira ali se smeji, dovoljuje otroku, da bere v svojem lastnem ritmu in ne vzbuja strahu kot vrstniki. Pri svojem delu opazimo napredek pri otrocih, ki berejo psu. Otroci postanejo boljši bralci, pozabijo na svoje omejitve pri branju, prebrano besedilo lažje razumejo in se o njem pogovarjajo. Ko se sprostijo, so tudi samozavestnejši in pozneje imajo manj težav z branjem pred vrstniki,« je razložila Slavica Mrkun, predsednica društva Tačke pomagačke.

Številne strokovne raziskave kažejo na pozitivne vplive, ki jih imajo živali na otroke; odpravljanje tesnobe, izboljšanje splošnega zdravja in dobrega počutja, večja uspešnost v šoli in lažja socializacija otrok.

Novost v programu URI – Soča

Na Oddelku za habilitacijo in rehabilitacijo otrok URI – Soča sprejemajo otroke z različnimi motnjami v razvoju, s posledicami poškodb in bolezni na gibalih in živčevju s prevladujočo motnjo gibanja od rojstva do 15 let. »Z različnimi terapevtskimi programi otrokom in njihovim staršem pomagajo, da se lahko otroci čim prej in čim bolje vključijo med sovrstnike v vrtec in šolo. Njihov program bodo popestrili terapevtski kužki in program R. E. A. D. »Zaradi različnih prirojenih ali pridobljenih bolezni in poškodb imajo otroci, ki so pri nas na rehabilitaciji, pogosto težave pri učenju. Učenje branja je del teh težav in pričakujemo, da bo že uveljavljena metoda branja psičkom pomagala tudi našim otrokom,« je povedala prim. Hermina Damjan, dr. med., predstojnica otroškega oddelka na URI – Soča.

 
 

Dragoceni napravi za otroke z motnjami v razvoju

URI – Soča je 15.000 evrov zbranih sredstev namenila za opremo bralnega kotička za izvajanje terapevtskega programa R. E. A. D. (Reading Education Assistance Dogs) in za nakup naprave Galileo Vibraflex, vibracijske platforme za rehabilitacijo ter komunikacijskega pripomočka za nadomestno komunikacijo. Pri tem so dejavno sodelovali tudi zaposleni podjetja Mars in URI – Soča. Mars je prispeval sredstva v okviru akcije Živali za otroke.

Računalniški komunikator Accent omogoča ljudem, ki zaradi bolezni ali poškodbe ne morejo govoriti, izražanje s pomočjo simbolov, pisanja in sintetičnega govora. Naprava je prenosna in uporabniku omogoča, da jo ima vedno ob sebi. Programska oprema omogoča oblikovanje vsebin in obsega komunikacije v obliki, ki je prilagojena posamezniku, njegovim zmožnostim in potrebam. Zlasti pri otroku, ki širi svoj besednjak in razvija komunikacijske zmožnosti, je pomembno, da ga lahko sproti prilagajamo in dopolnjujemo vsebine, ki jih potrebuje v vsakodnevnem življenju, med sovrstniki in v izobraževalnem procesu.

Naprava Galileo Vibraflex z vibracijami, ki se ob delovanju prenašajo na telo, spodbuja nehotno krčenje mišic celotnega telesa. Vibracije s frekvenco 25 Hz omogočajo visoko število ponovitev krčenja na minuto in s tem intenziven trening, ta pa vodi v izboljšanje mišične moči, zmogljivosti, mase in tonusa. Izboljšata se učinkovitost in koordinacija mišičnega dela, obenem pa tudi prekrvitev telesa; ugoden je tudi vpliv na strukturo kosti.

 
 S prvo pravljico, ki sta jo prebrala Boštjan Gorenc – Pižama in sedemletni Nejc Kotar, sta podjetje Mars in Univerzitetni rehabilitacijski center Soča (URI – Soča) danes slovesno odprla novi bralni kotiček na otroškem oddelku.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj