Ko bolijo kosti: olajšanje prinese magnezij

Avtor: R. M. Z.

Pritoževanje in jok otroka, ki ga mučijo ponavljajoče se bolečine v nogah, razumljivo prestraši starše, predvsem zaradi »skrivnostnih simptomov«, o katerih odraščajoči otrok ne zna povedati veliko, hkrati pa mu hude bolečine lahko kratijo tudi nočni spanec. Bolečin, ki se večinoma pojavljajo v večernih in nočnih urah, ne spremljajo rdečica, oteklina, vročina, šepanje, prav tako sklepi niso prizadeti in gibljivost ni omejena. 

Nad tovrstnimi bolečinami se najpogosteje pritožujejo otroci med 3. in 12 letom, obisk pri zdravniku pa ob izključitvi drugih, resnejših diagnoz pokaže, da otroka mučijo nepojasnjene mišično-skeletne bolečine oziroma tako imenovane rastne bolečine.

Z bolečino soočen eden izmed štirih otrok

Kostno-mišične bolečine neznanega vzroka oziroma rastne bolečine predstavljajo stanje, s katerim se zdravstveni delavci v ordinacijah srečujejo pogosto. Angela M. Evans v leta 2008 objavljeni študiji v Journal of Foot and Ankle Research ugotavlja, da kljub dejstvu, da je rastne bolečine sicer že davnega leta 1823 prvič opisal francoski zdravnik Marcel Duchamp, ostajajo vzroki teh nevnetnih bolečin pri otrocih slabo poznani, simptomi pa za veliko zdravstvenih delavcev še uganka. Sicer pa podatki kažejo, da rastne bolečine prizadenejo enega izmed štirih otrok med 3. in 12. letom starosti.

Najpogostejše so tedenske bolečine

V leta 2011 objavljeni študiji v strokovni reviji Journal of Pediatric Orthopaedics so avtorji opisali rezultate manjše študije, ki je zajela 30 otrok, starih od 3 do 14 let, ki so izkušali ponavljajoče se bolečine v nogah vsaj tri mesece, pri čemer so avtorji druge sistemske ali lokalne simptome in znaki že izključili. Otrokom so se bolečine pojavljale v nočnem in popoldanskem času (v 43,3 % in 56,7 % primerih), in sicer v obeh spodnjih okončinah (v 80 odstotkih). Pogostnost bolečine se je dnevno pojavljala pri 5 odstotkih otrok, tedensko pri 45 odstotkih otrok, mesečno pri 35 odstotkih otrok, vsake tri mesece pa pri 15 odstotkih otrok. Družinska anamneza rastnih bolečin je bila pri 20 % bolnikov pozitivna.

Povečane ravni svinca, cinka ter zmanjšane ravni bakra in magnezija v laseh otrok z rastnimi bolečinami pa je pokazala leta 2002 objavljena študija v reviji Biological Trace Element Research. Ostaja pa še danes nekoliko kontroverzna in vprašljiva koristnost analize elementov v laseh.

V leta 2011 objavljeni študiji v Journal of College of Physicians and Surgeons Pakistan avtorji ugotavljajo, da lahko hipovitaminoza D (pomanjkanje vitamin D) igra vlogo v patogenezi rastne bolečine, zato predlagajo, da se pri otrocih z nerazložljivimi bolečinami v okončinah brez prepoznavne organske patologije preveri status vitamina D.

Dovajanje hranil

V lajšanju rastnih bolečin je pomembno, da odraščajoči otroci zaužijejo hranila za zdrave kosti in mišice. Minerali – kalcij, magnezij in cink – so zelo pomemben del zdravja sklepov in mišic. Magnezij npr. igra pomembno vlogo pri delovanju mišic in živcev, prispeva k trdnosti kosti, je pomemben za normalen srčni ritem in vključen je v delovanje več kot 300 presnovnih encimov. Pomaga pri sproščanju energije iz hranil, je nenadomestljiv v presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob, pomemben za delovanje imunskega sistema, sodeluje pa pri sintezi DNK, RNK in antioksidanta glutationa. Prisoten je v veliko živilih, vključno z mlekom, rjavim rižem, s črnim fižolom, z nekaterimi oreščki in kot dodatek v drugih živilih. Kot prehransko dopolnilo poznamo magnezij v več oblikah, vključno z magnezijevim oksidom, magnezijevim citratom in z magnezijevim kloridom. Strokovnjaki s klinike Mayo pišejo o tem, da magnezij lahko pomaga pri lajšanju mišičnih krčev, raziskava pa pokazala, da ima lahko dodajanje magnezija pozitiven vpliv po operaciji: posamezniki, ki so vzeli magnezij pred operacijo, so bolečine v prvih 24 urah po operaciji namreč ocenili z nižjimi vrednostmi.

_

__________________________________________________________

Z dodatkom magnezija lahko preprečujemo rastne bolečine pri odraščajočih otrocih. Pediater je tisti, ki postavi diagnozo rastnih bolečin, dobrodošli pa so tudi nasveti izkušenih staršev. Poleg masaž, za katere ni nujno, da so povsem učinkovite, lahko olajšanje prinesejo tudi magnezijeve kopeli. Ker pa so magnezijeve kopeli precej zamudne, lahko otrokom ponudite tudi magnezijev citrat v prašku, kot je na primer Diasporal Magnezij 400 extra direkt v odmerku 400 mg. Ima pomarančni okus, zato je pri otrocih dobro sprejet. Dodatka ni treba raztapljati v tekočini, ker je v obliki, ki se raztopi v ustih.

 
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj