Modri mafini – domači test delovanja črevesja

Nekaj modrih mafinov (pripravite jih kot običajno, le da masi dodate nekaj modre jedilne barve) so preprost test, s katerim preverite delovanje svojega črevesja.

Modri mafini so le eden od projektov ZOE, ki je namenjen osveščanju splošne javnosti o tem, kako prebavljamo hrano in kaj se s hranili dogaja v črevesju. Foto: ZOE

Zaužijete jih za zajtrk, potem pa spremljate, kdaj se modra barva pojavi v blatu. Če se to zgodi v od 20 do 24 urah po zaužitju, ste z rezultatom lahko zelo zadovoljni.

Hitrost prehoda hrane skozi prebavni trakt je kazalnik črevesnega zdravja, so prepričani avtorji projekta ZOE (o njem lahko več preberete TUKAJ). Gre za britansko-ameriško strokovno pobudo, namenjeno laični javnosti, v kateri spremljajo, kaj se s hrano dogaja po zaužitju in kako se hranila v prebavilih vsrkajo v kri.   

Čas tranzita od manj kot 10 do več kot 72 ur

V študiji so prostovoljci za zajtrk zaužili mafine, obarvane z modrim barvilom, potem pa spremljali, po kolikem času se je modra barva pojavila v blatu. Pri polovici (424 ljudeh) se je to zgodilo po od 20 do 24 urah, pri 186 ljudeh pa po 48 urah – kar še vedno velja za normalno. Na skrajnih koncih lestvice je bilo 174 ljudi (petina sodelujočih), ki so modro obarvano blato opazili šele po več kot 59 urah, ter 10 odstotkov tistih, pri katerih se je to zgodilo že po 14 urah ali manj.

Kazalnik stanja črevesne mikrobiote

Čas prehoda hrane skozi črevo je kazalnik stanja črevesne mikrobiote – skupka mikroorganizmov, ki poseljujejo črevesje in skupaj tehtajo približno kilogram in pol. Največ je bakterij (več kot štiri tisoč različnih vrst), ki presnavljajo hrano in pri tem izločajo biološko aktivne snovi. Slednje delujejo kot signalne molekule in vplivajo na delovanje celotnega telesa, vključno z imunskim sistemom in možgani.

Počasneje kot hrana prehaja skozi debelo črevo, več škodljivih produktov nastane pri njeni razgradnji. To povečuje tveganje raka debelega črevesa. Signalizira tudi, da ima nekdo več visceralnega maščevja – tako imenovane »skrite« maščobe, ki se nalaga okoli notranjih organov, pravijo avtorji študije. Visceralno maščevje je dokazan dejavnik tveganja za sladkorno bolezen tipa 2 ter bolezni srca in ožilja.  

Če je prebava (pre)hitra, je to lahko napovedni dejavnik za vnetje v črevesju – ki vodi v slabšo absorpcijo hranil in vode. Na vprašanje, ali bi določitev časa prehoda hrane skozi črevesje lahko pomagala tudi pri diagnosticiranju bolezni, avtorji študije odgovarjajo, da ne. »Menimo, da metode ni mogoče uporabljati samostojno. Toda v kombinaciji z drugimi ukrepi bi lahko bila zgodnji kazalnik nepravilnosti v delovanju, pojasnjujejo.

In kaj lahko naredimo sami, če modra barva tudi nikakor »noče priti ven« – celo po 48 urah od zaužitja modrega mafina? Uživajte več hrane rastlinskega izvora, predvsem sveže zelenjave in sadja. S tem ne boste samo hranili koristnih črevesnih bakterij in stradali škodljivih, pač pa boste tudi lažje shujšali, imeli več energije ter se na splošno počutili bolje.  

Vir: Asnicar F, Leeming ER, Dimidi E, et al. Blue poo: impact of gut transit time on the gut microbiome using a novel marker. Gut2021;70:1665-1674.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj