Zakaj moj otrok posega po sladkih prigrizkih?

Avtor: R. M. Z.

Ali vaš otrok rad posega po slanih ali sladkih prigrizkih? Morda zelenjavi? Ne glede na okus, po katerem hrepeni otrok, lahko na njegove želje vpliva genetika, je odkrila študija Guelph Family Health Study, ki je nastala pod okriljem kanadske University of Guelph. Geni namreč pri različnih ljudeh pogojujejo različno občutljivost za okuse. 

otrok

Znanstvenik dr. Elie Chamoun je preučeval, v kolikšni meri genetske variante, povezane z receptorji okušanja, pri predšolskih otrocih vplivajo na izbiro prigrizkov izraziteje sladkega okusa, na občutljivost za okušanje mastne hrane in zavračanje grenke zelene zelenjave. Pri približno 80 odstotkov predšolskih otrok, ki so sodelovali v študiji, je odkril vsaj enega od potencialno tveganih genotipov, ki so lahko povezani s tem, da otroci posegajo po nezdravih prigrizkih. 

“Danes pojedo otroci veliko več prigrizkov kot nekoč, zato je razumevanje o povezanosti med dednimi dejavniki in prehranskimi navadami pomembno za razumevanje naraščajočega trenda debelosti med otroki”, je dejal Chamoun. “Nova raziskava bi staršem lahko pomagala razumeti, kako njihovi otroci okušajo hrano, in kar bi jim bilo v pomoč pri prilagajanju prehrane in sprejemanju boljših odločotev glede prehranjevanja.”

Študija je objavljena v publikaciji Nutrients, avtorji pa so se osredotočali na povezavo med geni za zapisovanje treh receptorjev okušanje in izbiro prigrizkov. Ob spremljanju vsakodnevne prehrane 50 predšolskih otrok se je izkazalo, da kar tretjino njihove prehrane predstavljajo prigrizki. 

Poleg tega je iz testiranja sline udeležencev Chamoun določil njihov gensko pogojen okus. Analiza sline pa je razkrila še eno zanimivost: otroci z genom, ki določa bolj intenzivno zaznavanje sladkega okusa, so posegali po prigrizkih z največ kalorijami iz sladkorja. Otroci z genetsko varianto, povezano z občutljivostjo na okušanje maščobe, posegajo po prigrizkih z višjo energijsko vrednostjo, zelo bogatimi s kalorijami. Ljudje s to različico gena imajo lahko zmanjšano oralno občutljivost na okušanje maščob in lahko zato zaužijejo večje količine tovrstne hrane, saj okusa maščobe ne zaznajo. Posegajo radi po piškotih, ki vsebujejo veliko sladkorja in maščob. Skratka, privlačjo jih prigrizki, ki bi se jim sicer v imenu zdravega načina življenja, želeli izogniti.  

Otroci z genetskimi variantami, povezanimi z izogibanjem grenke zelenjave, so namesto tega posegali po  visokokaloričnih prigrizkih in se izogibali zdravih.


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj