Ženske, ki rodijo več otrok, se starajo počasneje, kaže študija

Avtor: Simon Fraser University, M. Š.

Najnovejše ugotovitve kažejo, da prevladujoče prepričanje v stroki, da več porodov kvarno vpliva na zdravje žensk in pospešuje staranje, ne drži. Ženske, ki imajo več otrok, živijo dlje, vzrok pa gre verjetno iskati v vplivu ženskih hormonov in večji čustveni podpori okolice.

Rodnost ni ključna samo za obnovo in razvoj družbe, pač pa tudi neposredno vpliva na življenje žensk: tiste, ki rodijo več otrok, se namreč starajo počasneje. Njihove telomere – zaščitne kapice na koncu kromosomov, ki se ob vsaki delitvi celice zmanjšajo in ko jih »zmanjka«, nastopi programirana celična smrt, se namreč krajšajo počasneje.

“Telomere igrajo ključno vlogo pri celični replikaciji in so povezane z življenjsko dobo.”

Raziskovalci Univerze Simon Frazer so so pri 75 ženskah iz dveh sorodnih gvatemalskih vasi primerjali dolžino njihovih telomer – DNK so dobili iz vzorca sline, in število otrok, ki so jih rodile. Gre za prvo študijo, ki je preučila neposredno povezavo med številom potomcev in krajšanjem telomer v daljšem časovnem obdobju.

Estrogen med nosečnostjo preprečuje staranje

Ugotovitve nasprotujejo prevladujoči teoriji, ki pravi, da se z ustvarjanjem večjega števila potomcev pospeši biološko staranje (ki ni odvisno od življenjskih pogojev).

»Domnevamo, da se zaradi vpliva ženskega spolnega hormona estrogena med nosečnostjo telomere krajšajo počasneje. Estrogen namreč deluje kot močan antioksidant, ki ščiti celice,« je povedal vodja študije prof. dr. Pablo Nepomnaschy iz Univerze Simon Frazer.

Na hitrost biološkega staranja pa vpliva tudi družinsko okolje. Bolj, kot je slednje podporno in več čustvene podpore, kot jo ženske dobijo v njem, počasneje se njihove celice starajo. »Kaže, da večja čustvena podpora bližnje okolice vodi v povečanje količine presnovne energije, ki je namenjena vzdrževanju tkiva, s čimer se proces staranja upočasni,« je pojasnil Nepomnaschy.

Sorodne vsebine:

Foro: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj